Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Statsministeren opfordrer offentlige parter til at lade sig inspirere af aftale hos private

Statsministeren påtalte på pressemødet mandag debatten om, hvorvidt hjemsendte offentligt ansatte, der ikke kan arbejde, bør bruge feriedage i den pågældende periode.

Corona rammer verden
Statsminister Mette Frederiksen opfordrede på pressemødet til offentlige ansatte  at Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)

»De hjemsendte skal så vidt muligt arbejde hjemmefra. Men alle hjemsendte vil få løn i den offentlig sektor.«

Sådan lød budskabet fra statsminister Mette Frederiksen for 11 dage siden på et af de første corona-pressemøder.

Beskeden gjaldt de godt 800.000 offentligt ansatte, som ikke varetager såkaldte kritiske funktioner. For nogles vedkommende betød det, at de ville blive sendt hjem med fuld løn, fordi arbejdsopgaven ikke ville kunne klares fra et hjemmekontor.

Det stod i kontrast til den trepartsaftale, som få dage efter blev indgået mellem staten og de private arbejdsgivere. Her blev privatansatte tvunget til at opgive fem feriedage som modtræk til, at staten vil give en økonomisk håndsrækning i krisen.

Som parter på det offentlige arbejdsmarked, tager vi selvfølgelig i mod en opfordring, og går i gang med at afdække, hvor mange det handler om.

Mona Striib, formand, Forhandlingsfællesskabet og FOA

Men på endnu et pressemøde mandag – altså 11 dage senere – havde statsministerens pibe fået en anden lyd.

»Der vil også være offentligt ansatte, som bliver sendt hjem, uden at kunne arbejde hjemmefra. Her er vi nu i dialog med de offentlige organisationers forbund om de vilkår,« forklarede hun og uddybede, at hun ville opfordre det offentlige til at lade sig »inspirere af den gode trepartsaftale, der er indgået.«

»Staten dækker en stor del af medarbejdernes løn, virksomheden resten og medarbejderne bidrager ved selv at bruge fem fridage. Der er selvfølgelig forskel på det private og offentligt arbejdsmarked, men i den her tid, viser alting jo, hvor afhængig vi er af hinanden,« lød opfordringen fra statsministeren.

Påtalen kommer efter en uge, hvor en række blå partier kritiserede regeringen for at forskelsbehandle.

»Vi står i en krisesituation, hvor alle skal hjælpe hinanden og udvise solidaritet. Regeringen har opfordret privatansatte, der sendes hjem, til at afspadsere eller holde ferie, mens en masse offentligt ansatte, der også er sendt hjem, ikke får samme opfordring. Det er skævt,« sagde politisk leder for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh i sidste uge.

Hos Forhandlingsfællesskabet, der forhandler på vegne af en lang række fagforeninger for offentligt ansatte, bed formand Mona Striib, der også er formand for Fagforeningen FOA, også mærke i statsministerens udmelding på mandagens pressemøde.

»Som parter på det offentlige arbejdsmarked, tager vi selvfølgelig i mod en opfordring og går i gang med at afdække, hvor mange det handler om. Mange er på arbejde og mange, arbejder hjemmefra, så vi skal finde ud af, hvor mange det så er, der ikke kan udføre arbejde,« siger hun.

Samtidig påpeger hun, at mange af de offentlige ansatte allerede har planlagt deres restferie, fordi man er tæt på ferieårets afslutning 1. maj.

»Så det, de gerne vil have, vi aftaler, er allerede sket for størstedelen,« siger hun og uddyber om statsministerens budskab:

»Vi tolker det som om, at statsministeren signalerer, at vi skal stå sammen både i det offentlige og private, og at man som offentlig ansat derfor skal have afviklet sin ferie, så den ikke står som en pukkel efter det her.«

Hos pædagogernes fagforening, BUPL, understreger formand Elisa Rimpler, at ingen af fagforeningens medlemmer bare »sidder på hænderne derhjemme«, men er del af nødpasningstilbud eller er beskæftiget med andre pædagogiske opgaver.

Hun vurderer, at Mette Frederiksens udmelding på pressemødet ikke umiddelbart ændrer situationen.

»Vi skal selvfølgelig sætte os ned med arbejdsgiverne og finde ud af, hvem der præcis er omfattet af den her opfordring, og hvordan den kan effektueres. Vi kan jo heller ikke spå om i morgen. Lige om lidt kan der være brug for, at vi skal hjælpe til i andre kritiske funktioner. Det er vi nødt til at tage bestik af, når vi sætter os rundt om bordet.«

Regeringen forlængede mandag den omfattende nedlukning af landet - herunder altså mange offentlige arbejdspladser - frem til 14. april.

BRANCHENYT
Læs også