Politik

Statsministeren vifter med en gulerod for enden af coronatunnelen

Danmark kan så småt se frem til at genåbne langsomt efter påske, lyder det fra statsministeren. Det vækker glæde i erhvervslivet, men vi skal stadigt passe på, advarer DI.

Artiklens øverste billede
Statsminister Mette Frederiksen har haft besøg af erhvervslivet flere gange de seneste uger - her for 14 dage siden med en trepartsforhandling - og nu kan hun glæde adm. direktør Lars Sandahl Sørensen (til højre for statsministeren) og andre i erhvervslivet med, at landet kan åbne igen efter Påske. Foto: Jens Dresling

Hvis vi opfører os pænt de næste to uger, så får vi en belønning.

Det er essensen af de budskaber, som statsminister Mette Frederiksen sent mandag eftermiddag afleverede til medierne på et pressemøde i Spejlsalen.

Men præcis hvad, hvornår og hvordan ville hun ikke uddybe.

»Jeg kommer ikke til at gå ind i, hvor vi ser for os, at vi kan starte den gradvise oplukning. Vi har brug for at se faglige anbefalinger, og det er vigtigt for regeringen, at det her sker i tæt samarbejde med Folketingets partier. Jeg kommer ikke engang til at gisne om det, og det afhænger meget af, hvordan det foregår i Danmark de næste to uger,« lød det fra statsministeren, som senere tilføjede, at hun håber at præsenterer noget i slutningen af ugen.

Udmeldingen glæder dansk erhvervsliv, som de seneste uger har oplevet 11.000 virksomheder tage imod muligheden for at sende folk hjem med lønkompensation, ligesom ledighedskøen er steget med titusindvis af danskere. Mange virksomheder har kørt på nedsat kraft, mens brancher som hotel, restauration og detailhandlen stort set har været helt lukket.

Vi skal dog tænke os godt om, lyder det i en pressemeddelelse fra adm. direktør i DI, Lars Sandahl Sørensen.

»Det er vigtigt, at vi i ikke genåbner Danmark på en måde, hvor vi risikerer et stort sundhedsmæssigt tilbageslag. Det har ingen – bestemt heller ikke erhvervslivet eller økonomien - gavn af. Det handler om at gå målrettet, gradvist og klogt til værks. Og det handler om at sikre, at alle bakker op og bidrager, siger han i en pressemeddelelse.

Han er klar over, at der venter virksomhederne lidt af en opgave for at sikre, at det hele sker på en ordentligt måde.

»Det bliver ikke nemt, men indtil videre har der været en stærk opbakning i hele samfundet til at komme godt gennem denne krise. Det skal vi blive ved med - det gavner os alle,« lyder det.

Tidligere mandag præsenterede regeringen en ny aftale med arbejdsmarkedets parter, hvor regeringen har afsat omkring 5 mia. kr. til lønkompensation, så virksomhederne nu får op til 30.000 kr. i tilskud hver måned, for hver medarbejder, de sender hjem med fuld løn i stedet for at fyre.

Ingen ved endnu, hvor stor den samlede regning bliver, men at der venter en udgift, som skal samles op, er uomtvisteligt.

»Lige nu befinder vi os i et meget dybt økonomisk hul, hvor aktiviteten måske er en tredjedel lavere, end den normalt ville være. Vi tror og håber på, at der kommer et kraftigt opsving, når vi for alvor åbner op, men det er urealistisk at indhente alt det tabte, men meget kan rettes op,« skriver cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen, i en kommentar.

Han peger samtidigt på, at en lovet stimulanspakke fra regeringen vil være med til at få gang i økonomien.

»Det giver god mening, at regeringen vil bruge offentlige penge på at holde efterspørglsen i gang, også selv om det ikke altid er så nemt i praksis, for det skal helst være noget, der virker hurtigt. Offentlige investeringer tager som regel tid at føre ud i livet, men nogle ting kan formentlig gennemføres hurtigt,« tilføjer han og hiver skattelettelser eller kontante beløb overført til alle indbyggere, som man for eksempel gør i USA, også kunne være muligheder.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.