Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

I dette land eksisterer »coronavirus« ikke. Det siger myndighederne

Trods en delt grænse med hårdt ramte Iran, har Turkmenistan benægtet coronatilfælde. Nu må medier ikke engang skrive om virussen.

Corona rammer verden
Turkmenistans præsident Gurbanguly Berdymukhammedov har ikke udtalt sig om coronavirus i landet. Men i en pressemeddelelse fra søndag blev det annonceret, at han havde været ude at ride en tur og var begyndt at skrive en bog om det turkmenske folks historie og fremtid. Dette billede ledsagede meddelelsen. Foto: Turkmenistan

Ifølge et uafhængigt eksilmedie samt foreningen Reportere Uden Grænser, har Turkmenistan gjort det forbudt for landets stærkt statskontrollerede medier at omtale coronavirus. Selve ordet må ganske enkelt ikke fremgå i historier.

Beslutningen er truffet, mens virussen udvikler sig dag for dag rundt om i verden, men Turkmenistan har fra officielt hold benægtet at have nogen smittede.

Den statistik skulle være holdt på trods af, at landet grænser op til Iran. Her raser epidemien i stort omfang med knap 3.000 døde, og det er tidligere blevet kritiseret, at man satte for sent ind mod virussen med den følgevirkning, at den kunne sprede sig.

Radio Liberty bestred allerede i start marts den officielle udmelding med en artikel om, at to personer skulle være smittet, men det er altså aldrig bekræftet fra officielt hold.

Reportere Uden Grænser er ikke nødvendigvis overraskede, men alligevel fortørnede over tilgangen i Turkmenistan. Manglen på overraskelse kommer af, at landet allerede er rangeret som nummer 180 ud af 180 lande på organisationens liste over pressefrihed.

»Tilbageholdelsen af information udsætter ikke kun de turkmenske borgere for fare, men forstærker også det autoritære regime, som præsident  Gurbanguly Berdymukhammedov opretholder. Vi opfordrer det internationale samfund til at reagere og at holde ham ansvarlig for hans systematiske krænkelser af menneskerettigheder,« lyder det i en udtalelse fra Jean Cavalier, der leder Reportere Uden Grænser i Østeuropa og Centralasien.

Udover forbuddet mod corona-historier skriver Turkmenistan Chronicle, at omtale af sygdommen er udeladt fra alle nye brochurer fra sundhedsministeriet om forebyggelse af virale sygdomme.

Reportere Uden Grænser skriver også, at folk risikerer at blive stoppet af politiet, hvis de bærer beskyttelsesmasker eller bliver overhørt i at tale om virussen.

Trods det tilsyneladende forsøg på at skjule virussen, har myndighederne dog også indført forskellige tiltag, der forsøger at dæmme op for den, skriver The Independent.

Tiltagene tæller temperaturtagning af folk på togstationer og en begrænsning af rejse internt i landet.

I midten af marts annoncerede myndighederne også, at præsident Gurbanguly Berdymukhammedov har bestemt, at man skal begynde at brænde tørret rude-urt rundt om i landet. Røgen fra urten skulle ifølge gammel turkmensk viden have effekt mod sygdomme, »der er usynlige for øjet.«

BRANCHENYT
Læs også