Politik

Mette Frederiksen efterlyste gode idéer: Værgo, statsminister, her er erhvervslivets ønsker til nye hjælpepakker

Kompensation for tab på varelagre og en forlængelse af de eksisterende hjælpepakker er nogle af de ønsker, som erhvervslivet har til Folketinget under coronakrisen.

Artiklens øverste billede
Statsminister Mette Frederiksen (S) fortalte på et pressemøde mandag, at mange virksomheder fortsat skal være tvangslukkede fortsat frem til 10. maj 2020. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Da statsminister Mette Frederiksen mandag besluttede at forlænge de eksisterende restriktioner for erhvervslivet til i første omgang 10. maj, sagde hun, at regeringen nu vil indlede forhandlinger om flere hjælpepakker.

»Alle gode forslag er velkomne,« tilføjede hun.

Finans har bedt en række interesseorganisationer udpege deres største ønsker til det, der skal hjælpe dem igennem coronakrisen.

DI:

 • En forlængelse af de eksisterende hjælpepakker i hvert fald i en måned og en politisk tilkendegivelse om, at de vil blive forlænget yderligere, hvis nedlukningen fortsætter.
 • Hjælpepakkerne skal udvides på en række punkter, så de fx. giver fuld kompensation til tvangslukkede butikker, selv om de er en del af en virksomhed med andre butikker, som ikke er tvangslukkede. Derudover skal de dække tab på varelagre og startups.
 • En garantiordning for virksomheder i oplevelsesøkonomien, så forbrugere kan forudbetale fx. restaurantbesøg eller lignende uden at frygte, at pengene går tabt i en konkurs.

Dansk Erhverv:

 • En forlængelse af de eksisterende hjælpepakker frem til september for at skabe ro i virksomhederne.
 • Hjælpepakken om dækning af faste omkostninger skal justeres, så virksomheder skal have hjælp allerede ved omsætningsfald på 30 procent, ligesom grænsen for støtte skal hæves fra 60 mio. kr. til 200 mio. kr.
 • Virksomheder i fx. tekstilbranchen oplever, at værdien af deres varelagre falder dramatisk, hvilket de skal kompenseres for.

SMVdanmark:

 • Selvstændige skal sikres højere kompensation for indtægtsnedgang. SMVdanmark vil hæve beløbet til 30.000 kroner om måneden svarende til satsen for lønkompensation.
 • Tvangslukkede virksomheder skal omfattes af en bagatelgrænse, så de ikke risikerer at miste fuld omkostningsdækning, blot fordi ex. en kiropraktor laver en akut behandling af en patient.
 • Små og mellemstore virksomheder skal have adgang til rentefri likviditet fra staten enten gennem en låneordning eller ved at tilbageføre allerede betalt moms og skat.

Horesta:

 • En forlængelse af de eksisterende hjælpepakker.
 • En tredobling af midlerne til markedsføring af Danmark over for udenlandske turister.
 • Momsen på ydelser købt på hoteller og restauranter – overnatninger og bespisning - skal nedsættes til 8 pct. i hvert fald frem til udgangen af 2022.

Dansk Rejsebureauforening

 • Rejsegarantifonden skal have tilført flere penge for at dække bureauernes refusion af forudbetalte rejser, og man bør overveje at udbetale pengene som støtte frem for lån.
 • Der er brug for en 1:1-dækning af omkostninger i de virksomheder, der har mistet alle indtægter dog inden for en bagatelgrænse på nogle få procent.
 • Der er brug for et tiltag enten på nationalt eller på EU-niveau til at genstarte økonomien på den anden side af corona. Det kan fx. være en voucher på nogle hundrede euro til alle borgere, som kan bruge den til en rejse.

Dansk Mode og Textil:

 • Generelt større fleksibilitet i lønkompensationsmodellen. I modebranchen er vi nødt til at have folk på arbejde, hvis vi skal overleve om 9 til 12 måneder, til for eksempel at designe nye kollektioner. Nedsæt evt. grænse på 30 pct. til 20 pct.
 • Hjælpepakke til hjælp for afskrivning af varelager. Når man arbejder med varer, som har en levetid, vil der ske en oversvømning af varer, som bliver solgt på markedet for ingen penge.
 • Ændring af regler om cvr-numre og p-numre. Det er enormt uhensigtsmæssigt, for hvis du eksempelvis har 20 butikker, og de 15 af dem ligger i storcentre, så kan du ikke få fuld kompensation for disse. Det er ikke fair – og sikkert heller ikke hensigten.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.