Politik

Politisk aftale åbner mere af Danmark: Nu kan du komme til frisør igen

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget enedes torsdag nat om en yderligere åbning af Danmark. Det betyder blandt andet, at danskerne nu nu igen kan komme til frisøren.

Artiklens øverste billede
Statsminister Mette Frederiksen (S) fik torsdag nat opbakning til en yderligere genåbning af Danmark: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Folketingets partier er efter en sen natteforhandling med statsminister Mette Frederiksen (S) blevet enige om at åbne flere dele af Danmark. Aftalen betyder blandt andet en åbning af frisørsalonerne, der har været lukkede siden midten af marts.

De kan nu finde saksene frem igen og tage sig af de efterhånden mange langhårede danskere, der fra mandag igen kan få klippet lokkerne.

Aftalens største ændring af den nuværende situation er især en genåbning af de såkaldte liberale erhverv, hvor både massører, tatovører, frisører og andre har haft lukket. Også domstolene kan nu åbne igen.

Forhandlingerne med statsminister Mette Frederiksen i spidsen blev indledt klokken 20.00 torsdag, hvor partierne hver især var repræsenteret af deres formænd. Inden mødet havde der været vidt forskellige ønsker til en åbning, og først omkring kl 01.00 lykkedes det alle partierne at enes om en aftale, der til gengæld fik opbakning fra hele Folketinget.

»Er ualmindeligt glad for, at alle Folketingets partier her til aften (nat er det jo i virkeligheden nu) er enige om at udvide den første fase af genåbningen en smule,« skrev Mette Frederiksen på Facebook kort efter at regeringen og et bredt flertal blev enige.

En aftale, som Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen var tilfreds med. Særligt er han tilfreds med, at aftalen bygger på sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Det skrev han sent på Twitter:

»Efter en lang aftens forhandlinger er der nu flere, der kan vende tilbage til et arbejde og en mere normal hverdag. Afgørende for Venstre, at det sker på et sundhedsfagligt grundlag! Nu skal vi se på, hvad der kan følge efter, når tiden er inde til det.«

Forhandlingerne tog udgangspunkt i ekspertberegninger og råd fra Kåre Mølbak, direktør i Statens Serum Institut, der også var med på mødet for at kunne svare på spørgsmål om sundhedsmyndighedernes råd.

Kåre Mølbaks egen indstilling til en genåbning af samfundet kom frem tidligere på aftenen i et notat til partilederne.

I notatet kom Kåre Mølbak med en klar anbefaling om, at »det på nuværende tidspunkt ikke anbefales ud fra en sundhedsfaglig vurdering at gå så langt som til at åbne for café- og restaurationslivet samt højskoler, efterskoler og den del af fritidslivet, der er baseret på større fællesskaber, hvor mennesker kommer i tæt kontakt.«

Derfor er der fortsat ikke udsigt til at kunne gå på bar eller restaurant.

Heller ikke efterskoler og højskoler var en mulighed ifølge myndighederne. Det ærgrer De Radikales politiske leder, Morten Østergaard:

»Er ærgerlig over, at efterskole- og højskolelever må vente, da sundhedsmyndighederne frarådede, at de blev genåbnet nu,« skrev han på twitter torsdag nat, men var til gengæld godt tilfreds med en bred og hurtig aftale.

Landets firsørsaloner har været tvunget til at holde lukket siden midten af marts. Arkivfoto: Brian Karmark

Udover notatet havde sundhedsmyndighederne og Finansministeriet også klargjort andre notater og udregninger, som politikerne kunne læne sig op ad i forhandlingerne, hvor der dog var store diskussioner om, hvor langt man skulle gå.

Mette Frederiksen slog i sit Facebook-opslag fast, at alle initiativer, der træffes i forhold til genåbningen afhænger af danskernes adfærd.

»Alt - alt! - afhænger fortsat af den adfærd vi hver især udviser. Vi skal holde sammen ved at holde afstand.«

Her er hovedpunkterne i aftalen:

Genåbning af liberale erhverv

  • Et midlertidigt forbud mod "visse liberale erhverv" ophæves med virkning fra mandag den 20. april 2020. Forbuddet gjaldt for eksempel frisører og tatovører, hvor der ikke kunne holdes afstand. Statsministeriet uddyber ikke specifikt, hvilke faggrupper der får lov at genåbne, men der står, at de "omfattede erhvervsdrivende igen kan åbne deres lokaler for kunder".
  • Yderligere retningslinjer for genåbning aftales i et såkaldt sektorpartnerskab med "brancher, fagforeninger og relevante organisationer".
  • Også forbuddet mod at foretage praktisk køreundervisning i skolevogne ophæves med virkning fra mandag den 20. april 2020.

Genåbning af domstole og andre dele af retssystemet

  • Domstolene opfordres til at genåbne med henblik på hurtigst muligt at kunne gennemføre flest mulige sager.
  • Familieretshuset vil åbne for blandt andet børnesamtaler.
  • Afsoningen i Kriminalforsorgen påbegyndes gradvist igen.

Ældre og sårbare samt udsatte unge

  • Nye partnerskaber skal udvikle initiativer, der modvirker ensomhed, sårbarhed og støtter socialt udsatte børn og unge.
  • Der skal findes "nye metoder til at understøtte besøg fra familie og pårørende på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde".


 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.