Politik

Statsrevisorerne kritiserer regeringen for milliardopkrævning hos arbejdsgiverne

Regeringen har i strid med Folketingets intentioner opkrævet mere end fire mia. kroner for meget hos alle landets arbejdsgivere, fastslår statsrevisorerne

Artiklens øverste billede
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil får nu kritik fra Statsrevisorerne for i strid med Folketingets intentioner at have opkrævet 4,6 mia. kr. for meget hos private og offentlige arbejdsgivere. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Statsrevisorerne skærer igennem i en strid mellem arbejdsgiverne og regeringen om milliardopkrævning af bidrag til elevers uddannelse.

Regeringen har i strid med Folketingets intentioner opkrævet 4,6 mia. kroner for meget i såkaldt AUB-bidrag fra arbejdsgiverne, lyder det i en konklusion fra Statsrevisorerne, som holder møde fredag formiddag. Mødet er ikke afsluttet, men Finans er i besiddelse af udkastet til konklusion.

»Statsrevisorerne finder, at Børne- og Undervisningsministeriets forvaltning af AUB-ordningen har været utilfredsstillende. Børne- og Undervisningsministeriet har ikke i tide reageret på, at der - i strid med lovgivers intentioner - er opsamlet en stor egenkapital på 4,6 mia. kr., og ministeriet har ikke fulgt op på, om AUB-ordningen har opfyldt formålet om at medvirke til at skabe praktikpladser,« hedder det.

Baggrunden for det hele er, at private og offentlige arbejdsgivere betaler et såkaldt AUB-bidrag. Med bidragene finansierer arbejdsgiverne kollektivt hinandens udgifter til skoleophold og andet for elever, men arbejdsgiverne har siden 2016 årligt har betalt 1-1,5 mia. kr. for meget ind til den statslige AUB-ordning.

Bidraget udgør kort fortalt 2.468 kr. om året pr. fuldtidsmedarbejder.

Overopkrævningen skyldes, at arbejdsgiverne fortsat afdrager på en gammel gæld til AUB-ordningen, selv om gælden var tilbagebetalt allerede i 2016. Gælden skyldtes, at der i tidligere år havde været et underskud på AUB-ordningen.

Det underskud er dog forlængst væk, og ved årsskiftet stod der 4,6 mia. kr. på AUB-kontoen, som ellers burde gå i cirka nul hvert år.

Undervisningsministeriet erkendte allerede sidste år, at ordningen burde hvile i sig selv, men regeringen afviste et krav fra Dansk Arbejdsgiverforening og Venstre om at sætte arbejdsgivernes betaling ned i forbindelse med finansloven for i år. Også i år betaler arbejdsgiverne således for meget i AUB, og egenkapitalen vokser derfor fortsat.

Også fagbevægelsen har tidligere kritiseret regeringen for at forsætte overopkrævningen hos arbejdsgiverne og opbygge en formue i AUB-ordningen, som aldrig har været tiltænkt.

Finans forsøger at få en kommentar fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil. Svaret fra regeringen har hidtil været, at den først ville danne sig et overblik over sagens omfang og afvente udfaldet af forårets overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked. De blev endeligt afsluttet torsdag, da overenskomstfornyelserne for de næste tre år med stort flertal blev stemt igennem ved urafstemningen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.