Politik

Regeringen vil lempe for udenlandsk arbejdskraft trods ledighedshop under coronakrisen

Fra 1. juli skal udlændinge uden for EU have lettere adgang til det danske arbejdsmarked. Det giver ingen mening med flere tusind nye danske arbejdsløse pga. coronakrisen, mener fagbevægelsen og venstrefløjen.

Artiklens øverste billede
Udenlandske elektrikere, smede og andre faglærte medarbejdere får på en række betingelser adgang til det danske arbejdsmarked med udvidelsen af den såkaldte positivliste. Foto: Jens Dige

Timingen kunne ikke have været værre. Midt i coronakrisen og et voldsomt hop i antallet af ledige vil regeringen give udlændinge fra lande uden for EU lettere adgang til et dansk job, lyder kritikken fra fagbevægelsen og venstrefløjen.

Fra 1. juli skal også faglært arbejdskraft kunne komme ind i Danmark via den såkaldte positivliste, som hidtil har været brugt til højt specialiseret arbejdskraft som f.eks. ingeniører og læger, fremgår det af et nyt lovforslag, som netop har været i høring.

Mens coronakrisen har fået regeringen til at udskyde 39 lovforslag, der skulle have været behandlet i Folketinget inden sommerferien, står den lettere adgang for udenlandsk arbejdskraft ved magt.

Forbundssekretær i 3F Søren Heisel mener, at det er en direkte hån mod de mange fyrede danskere.

»Jeg synes faktisk, at det er upassende at stille de mange mennesker i udsigt, der nu mister deres arbejde, at de skal ud og kæmpe endnu hårdere for et job, fordi regeringen vil hente arbejdskraft ind fra tredjeverdenslande,« siger Søren Heisel.

Også Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) kræver, at regeringen sætter lempelsen i bero.

»Det forekommer helt ubegrundet, at det skulle haste med at gennemføre dette forslag,« siger næstformand i FH, Arne Grevsen.

Lovforslaget er en udløber af finanslovsaftalen for i år med regeringens tre støttepartier - SF, De Radikale og Enhedslisten. Adgang for faglærte via positivlisten blev et kompromis mellem De Radikale, der ønskede mere vidtgående lempelser, og venstrefløjen, der var imod.

Det er godt at få lovgivningen på plads, så vi er klar til at gribe et opsving, når det kommer.

Jacob Holbraad, adm. direktør i DA

Arbejdsmarkedsordfører Jette Gottlieb (EL) står ved aftalen som sådan, da der følger en række krav med. F.eks. skal der beviseligt være mangel på den specifikke faglærte medarbejdertype, udlændingens arbejdsgiver skal have opfyldt sin kvote for lærlinge, og det pågældende job skal have været slået op.

Hun mener dog, at timingen fra regeringens side er vanvittig.

»Det er helt blæst i den nuværende situation. Det er jeg fuldstændig enig med fagbevægelsen i,« siger Jette Gottlieb.

Også SF vil have regeringen til at trykke på pauseknappen.

»Jeg tager det som en selvfølge, at regeringen sætter det på standby. Det giver ingen mening,« siger arbejdsmarkedsordfører Karsten Hønge (SF).

De Radikale står derimod fast på, at aftalen skal træde i kraft til sommer, og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye har ikke tænkt sig at udskyde lempelsen.

»Regeringen har indgået en finanslovsaftale med blandt andet De Radikale. Heri står der, at positivlisten skal træde i kraft 1. juli. Og en aftale er en aftale. I øvrigt tror jeg, at både den sundhedsmæssige og beskæftigelsesmæssige situation kommer til at lægge en naturlig dæmper på denne ordning,« siger han.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er derimod glad for, at regeringen holder fast.

»Det er klart, at behovet er mindre lige nu under krisen. Men der er uanset omstændighederne ikke tale om, at positivlisten er til for at ansætte specialiserede udenlandske medarbejdere på bekostning af specialiseret dansk arbejdskraft. Derfor er det godt at få lovgivningen på plads, så vi er klar til at gribe et opsving, når det kommer,« siger adm. direktør i DA, Jacob Holbraad.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.