Serier

Brostrøms papirer rejser tvivl om Mette Frederiksens forklaring

Det var »myndighedernes anbefaling« at lukke ned, sagde statsministeren en historisk aften. Dokumenter i sagen fortæller en anden historie, vurderer eksperter.

Corona rammer verden
Statsminister Mette Frederiksen og Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på vej ind til det historiske pressemøde den 11. marts. Foto. Anthon Unger

En gennemgang af forløbet op til den store nedlukning af Danmark skaber ifølge eksperter og partier nu alvorlig tvivl om den forklaring, som statsminister Mette Frederiksen gav til befolkningen, da hun lukkede landet og bebudede de mest vidtgående indgreb siden Anden Verdenskrig.

Den historiske aften henviste statsministeren flere gange til »myndighederne« og fastslog, at det var »myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned«.

I dag står der imidlertid klart, at Sundhedsstyrelsen ikke havde nedfældet en så vidtgående anbefaling.

Først siger Søren Brostrøm fra – og så fratager man styrelsen de muskler, den har. Det er ikke noget kønt forløb.

Kent Kristensen, lektor i sundhedsjura ved SDU
Så sent som dagen før pressemødet den 11. marts udformede styrelsen en liste af »mulige tiltag« mod covid-19. Her stod nedlukninger og tvangsindgreb ikke nævnt.

Dertil kommer, at Søren Brostrøm den 28. februar underskrev en indstilling, som ifølge jurister betød, at generelle indgreb i danskernes frihed var udelukket – f.eks. tvangsbehandling og afspærring af områder. Kun i visse »konkrete situationer« gav Brostrøm grønt lys til indgreb.

Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedspolitik ved SDU, konstaterer, at »regeringen har misbrugt den sundhedsfaglige rådgivning«.

»Regeringen trak en klædedragt ned over sin politik og gav indtryk af, at det var den sundhedsfaglige rådgivning at lukke ned. Men det tangerer en usandhed,« siger han.

Dagen efter pressemødet kom en hastelov, som flyttede magt væk fra Sundhedsstyrelsen og over til regeringen selv. Det vedtog Folketinget enstemmigt på bare én dag.

»Først siger Søren Brostrøm fra – og så fratager man styrelsen de muskler, den har. Det er ikke noget kønt forløb,« siger Kent Kristensen, lektor i sundhedsjura ved SDU.

Enhedslisten betegner forløbet som »dybt problematisk«.

»Det vilde er, at man lader, som om at der er opbakning, uden at der er det,« siger gruppenæstformand Peder Hvelplund (EL).

Venstre vil nu kalde statsministeren i samråd for at få en forklaring.

»Det her indikerer, at statsministeren har talt direkte usandt til danskerne,« siger Sophie Løhde (V).

Mette Frederiksen har ikke ønsket at forklare, hvilke myndigheder der anbefalede nedlukningen. Sundhedsminister Magnus Heunicke svarer heller ikke på det. I en skriftlig kommentar udtaler han, at »en af de overordnede anbefalinger fra myndighederne« var at nedbringe antallet af sociale kontakter:

»Det var på baggrund af en samlet vurdering, at regeringen ud fra et forsigtighedsprincip traf beslutningen om at lukke ned for al unødig aktivitet i samfundet.«

BRANCHENYT
Læs også