Grænseåbning står øverst onsdag på partiers ønskeseddel
Antallet af smittede borgere med coronavirus er så lavt, at sandsynligheden for at møde en smittet er "ganske lille".
Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) i sidste uge. På den baggrund gør partilederne nu klar til onsdagens forhandlinger om en yderligere genåbning.
Især De Radikale og de borgerlige partier presser på for en åbning af grænsen til især Tyskland.
Tyskland er parat til at åbne grænsen til Danmark, og turisterhvervet mangler indtægterne.
Inden partilederdebatten i sidste uge var SF blandt de partier, som mente, at det var for tidligt at åbne grænserne af hensyn til smitterisikoen.
Nu er partiformand Pia Olsen Dyhr (SF) dog mere positiv.
- Jeg er mere åben for at se på, at nogle kan komme over grænsen. Det er trist, at mange ikke har kunnet besøge deres børn eller kærester. Det, mener jeg, er et anerkendelsesværdigt formål.
- Vi skal åbne for nogle af dem, der har lejet sommerhuse langs den jyske vestkyst. Så en yderligere åbning, men ikke en total åbning, siger Pia Olsen Dyhr.
Hun peger dermed som flere andre partileder på et kompromis, hvor man udvider et begrebet "anerkendelsesværdigt formål" til at omfatte blandt andet turister. Uden dog at åbne grænsen helt.
Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, mener, at så meget som muligt skal åbnes. Det gælder også grænserne, som norske og tyske turister skal have lov at krydse med en lejekontrakt til en feriebolig i hånden.
- Det kan godt være, at man ikke kan åbne grænserne, men så lad os holde dem lukket med udvidelse af begrebet anerkendelsesværdige formål, som gør, at turister kan komme til Danmark med en lejekontrakt til en feriebolig, siger han.
Politisk leder for De Radikale, Morten Østergaard, mener derimod, at man bør undgå at gøre grænsespørgsmålet til et "stort bureaukratisk monster".
- Som jeg forstår det, så er der jo ikke noget sundhedsfagligt belæg for at have særlige restriktioner mellem lande med nogenlunde samme smittetryk, siger han.
Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, opfordrer statsministeren til at melde ud om grænseåbning inden mødet onsdag.
- Hvis ikke hun gør det, er jeg sikker på, at meget af vores diskussion kommer til at handle om turisme, siger hun.
Mette Frederiksen sendte i weekenden en mail til partilederne, hvor hun fastslår, at Statens Serum Institut forud for forhandlingerne skal regne på blandt andet åbning af kulturtilbud som museer, teatre, zoologiske haver og forlystelsesparker.
Inden for det offentlige skal der regnes på effekten af åbning af steder, hvor der er store sagspukler.
Desuden er højskoler, DR og TV2, sportshaller og uddannelser nævnt i mailen.
I den forbindelse havde partierne også mulighed for at komme med ønsker til, hvad der ellers skal regnes på.
Statsministeren har de seneste uger fastholdt, at regeringen henholder sig til den tidligere aftale om, at regeringen skal melde ud om grænsen senest 1. juni.
/ritzau/