Politik

Erhvervslivet: Regeringens klimaudspil er en grøn vej ud af krisen

Regeringens nye klimaudspil kan være med til at vise en grøn vej ud af coronakrisen, der har sendt dansk økonomi i knæ, mener landets to største erhvervsorganisationer.

Adm. direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen (tv.) og adm. direktør i Dansk Brian Mikkelsen (i midten) ses her sammen med erhvervsminister Simon Kollerup. Arkivfoto: Jens Dresling

Første del af regeringens klimaudspil får generelt rosende ord med på vejen af landets to største erhvervsorganisationer Dansk Industri og Dansk Erhverv.

Hos Dansk Industri hæfter man sig især ved, at regeringen har lyttet til erhvervslivets egne anbefalinger og råd.

»Jeg kan genkende mange af anbefalingerne fra klimapartnerskaberne i regeringens initiativer. Det er meget glædeligt. Regeringens udspil understreger, at vi kan finde en grøn vækstvej ud af krisen,« siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.

Regeringen fremlagde onsdag første del af klimpakken, der indeholder seks forskellige spor, og er en del den samlede plan for, hvoran CO2-udledningen skal reduceres med 70 pct. inden 2030 set i forhold til niveauet i 1990.

I første omgang foreslår regeringen bl.a., at der skal etableres to såkaldte energiøer med havvind inden 2030

De to øer skal placeres i henholdsvis Nordsøen og Østersøen ved Bornholm og skal i første omgang begge være på 2 GW. Energiøen i Nordsøen skal dog etableres, så der på sigt er plads til mindst 10 GW.

Planen afslører dog allerede, at der er adskillige mia. på vej til erhvervslivet i form af grønne støtteordninger.

Konkret vil regeringen som en del af planen skyde 16 mia. kr. ind i den grønne omstilling via grønne tilskud og støtteordninger frem mod 2030. Bl.a. skal 5,9 mia. kr. bruges på en grøn omstilling af industrien.

»Sporene er lagt frem mod 2030, men vi har endnu ikke fået alle vognene på toget. Vi kender heller ikke den præcise hastighed, vi skal køre med. Vi håber, at det ender med en samlet plan, som troværdigt viser, hvordan vi sammen kan nå klimamålsætningen og samtidig styrke danske arbejdspladser og vores konkurrenceevne,« siger Lars Sandahl Sørensen.

Hos landets næststørste erhvervsorganisation Dansk Erhverv er man overordnet enig.

»Grøn omstilling, vækst og velstand skal gå hånd i hånd. Her er regeringen kommet med et godt udspil. Vi er f.eks. helt enige med regeringen i, at øgede omkostninger på erhvervslivet ikke er vejen frem,« siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

BRANCHENYT
Læs også