Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Storbritannien indfører 14-dages karantæne

På nær enkelte faggrupper skal alle, der rejser ind i Storbritannien, isolere sig i to uger. Overtrædelser koster bøder fra 1.000 pund.

Corona rammer verden
Alle der rejser ind i Storbritannien skal selvisolere sig i to uger - reglerne gælder fra den 8. jnuni. Foto: Reuters

Det kan siges kort: hvis du planlægger en tur til London eller resten af Storbritannien i den kommende tid, så bliv hjemme.

Med virkning fra den 8. juni indfører Storbritannien nemlig en 14 dages karantæne for alle, der rejser ind i landet.

Ved ankomsten skal man angive en adresse, hvor man har tænkt at opholde sig i de to uger – og myndighederne vil foretage stikprøver, der viser, om man rent faktisk overholder karantænen.

Sker det ikke, falder der i første omgang en bøde på 1.000 pund, ca. 8.500 kr. Bryder man karantænen flere gange, kan bøderne blive på mindst 10.000 pund.

Hvis ikke man har en gyldig adresse, risikerer man – hvis man insisterer på at være i landet – at blive sendt på et opholdssted, som staten etablerer. De eneste, der ikke er omfattet af karantænen, er lastbilchauffører, der bringer vigtige varer som mad og medicin ind og ud af Storbritannien, sundhedspersonale, der er brug for i det offentlige system samt personer, der er vigtige for rigets sikkerhed.

Karantæneplanerne har været på vej i et par uger, men blev endelig præsenteret på et pressemøde sent fredag eftermiddag i London.

»Vi vil beskytte det, I har opnået indtil nu. Alle, der kommer fra udlandet, skal selvisolere i to uger. Det her er det mest effektive tidspunkt at indføre karantænen på. Vi er forbi virussens højdepunkt, og når smitteraten falder, skal vi ikke risikere at importere ny smitte. Så er alt det, vi har opnået de seneste uger, forgæves,« sagde indenrigsminister Priti Patel.

Rent praktisk skal man inden, man rejser ind i landet, digitalt angive, hvor man har tænkt at opholde sig. Har man ikke angivet en adresse, risikerer man en bøde på 100 pund - ca. 850 kr.

Tre uger efter karantænereglernes begyndelse skal regeringen tage dem op til ny overvejelse. Men allerede på forhånd møder karantænen modstand i Storbritannien.

»Det vil være meget alvorligt for rejsebranchen og tusindvis af arbejdspladser i lufthavnene. Vi respekterer beslutningerne, men vi er nødt til at have en plan for, hvad sker der, når de tre uger er gået. Hvad er genåbningsplanen,« lød det i en kommentar fra direktøren for Heathrow-lufthavnen, John Holland-Kaye, til Sky News.

Tim Alderslade, direktør for brancheforeningen for luftfart, siger til The Independent:

»Det giver ingen mening at indføre karantænen nu. Det er nærmest det værste, regeringen kan gøre, hvis den vil genstarte økonomien. Tusindvis af job afhænger af, at vi begynder at flyve igen så hurtigt som muligt.«

Også blandt regeringens egne partifæller hos de konservative er der en vis modstand mod karantænereglerne. De såkaldte backbenchers vil formentlig rejse en debat om karantæne i Underhuset – og det er ifølge the Telegraph under overvejelse, om man ligefrem vil kræve en afstemning i parlamentet.

Sir Iain Duncan Smith, tidligere konservativ leder, kalder regeringens coronapolitik for forvirrende, mens den tidligere leder af den Europa-skeptiske European Research Group, Steve Baker, siger, at »jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor reglerne skal indføres nu.«

Ifølge regeringen falder virustallene, især i London, men det går i nogle steder af landet ikke hurtigt nok, og Storbritannien er det land i Europa, der indtil videre er hårdest ramt med flere en end kvart mio. smittede – og flere end 36.000 døde. Og på regeringens egen skala - fra et til fem - hvor et er virusfri, fem er den totale krise, befinder landet sig fortsat på fire, hvor det har været et stykke tid. Det betyder, at der ikke er kontrol over smittespredningen i landet.

Der var på forhånd spekuleret i, at regeringen ville tillade indrejse uden karantæne fra lande, der ikke længere er hårdt ramt af coronavirussen, f.eks. Danmark, og lande som Italien, Grækenland, Spanien og Frankrig, som briterne har som foretrukne sommerdestinationer. Men det kommer formentlig tidligst til at ske i juli, måske helt fremme i august.

BRANCHENYT
Læs også