Politik

SF vil gøre det gratis at gå på museum

SF vil bruge 100 mio. kr. på at give fri adgang eller stærkt reducere prisen for adgang til museer de næste måneder. Dansk Erhverv, der selv har foreslået at man bl.a. skal kunne trække museumsbesøg fra i skat, mener, at forslaget vil skævvride konkurrencen.

Artiklens øverste billede
Står det til SF, skal det det næste stykke tid være gratis eller markant billigere at få adgang til kunstmuseeet Aros i Aarhus. Arkivfoto: Gregers Tycho

SF vil gøre det gratis eller sørge for at priserne bliver stærkt reduceret på entreprisen til de danske museer sommeren over.

»Når så mange danskere skal holde ferien hjemme i Danmark, skal det være attraktivt og billigt at besøge de mange kulturperler, som findes rundt i landet,« siger Charlotte Broman Mølbæk, folketingsmedlem og kulturordfører for SF.

Gratis adgang til museer er et af de forslag, som partiet har taget med til forhandlingerne om en sommerpakke, hvis formål er at få gang i den danske økonomi på den anden af side genåbningen.

Kulturen er en del af den danske økonomi. Den er med til at skabe vækst, og derfor er det vigtigt, at den indtænkes i sommerpakken, understreger Charlotte Broman Mølbæk.

»Det giver mening at sætte skub i aktiviteterne her og nu med gratis eller reduceret adgang. Når folk så er ude ved et besøg lægger de samtidig penge i isboder og merchandise,« forklarer hun.

Bidrager til dannelse

Ifølge SF’s beregninger vil det koste omkring 100 mio. kr. at give gratis adgang til de 10 største museer i et halvt år, men det er pengene værd for gode oplevelser og sikring af arbejdspladser, fortæller hun.

»Hvis vi får endnu flere ud til museerne, så holder vi også hånden under de arbejdspladser, som kulturen bidrager med, og som vi heller ikke må glemme. Samtidig giver det gode oplevelser til ung som gammel - og til dem, der ikke har så mange penge at rutte med.«

Ann Lehman Erichsen, privatøkonom i Nordea, kan godt se en fidus i forslaget fra SF, selvom hun tvivler på den store økonomiske effekt.

»Gratis adgang vil få flere til at gå på museum. Og når de er afsted, bruger de også lidt penge på en frokost eller en øl. Så lidt vækst kan det godt give på sigt. Samtidig vil det holde hånden under nogle jobs på museet, hvilket jo er godt,« siger hun.

Ifølge Charlotte Broman Mølbæk skal det netop være museerne, der skal gives adgang til, fordi de allerede har åbnet og har oplevet meget lave besøgstal. Samtidig er det en vigtig del af den danske kultur.

»Museerne er vigtige for os alle sammen. De har specialiseret sig i Danmarks historiske sammenhæng og giver viden, dannelse og sammenhængskraft, som vi har brug for fremadrettet,« siger hun og tilføjer, at man må kigge på koncerter, biografer, teatre og superligakampe.

Træk din teaterbillet fra i skat

Idéen, at gøre det billigere at bruge kulturen for at sparke gang i økonomien, er ikke ny. I slutningen af april forslog Dansk Erhverv at udvide boligjob-ordningen til en boligjob- og oplevelsesordning . Man skulle kunne trække et museumsbesøg eller et hotelophold fra i skat på lige fod med forbedringer af boligen.

Selvom Charlotte Broman Mølbæk fremhæver, at SF’s model giver mindre bureaukrati end et skattefradrag, så vækker forslaget ikke ligefrem begejstring hos Dansk Erhverv, der bl.a. repræsenterer en lang række arbejdsgiverorganisationer fra kulturlivet.

»Det er et sympatisk forslag, og vi så gerne, at danskerne fik flere oplevelser og under også museerne flere gæster. Vi tror dog, at det er en forkert måde at bruge statens penge på. Krisen spænder bredt ud over hele landet, og man ville nok løfte øjenbrynene en ekstra gang, hvis man var ejer af en hotelkæde eller en forlystelsespark og forslaget blev til virkelighed,« siger Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv, der mener, at forslaget vil skævvride konkurrencen i oplevelsesindustrien.

»Vi håber, at der kommer noget, der stimulerer hele oplevelsesøkonomien og også museerne, men vi mener, at der er mange, som har mindst lige så stort et behov i en tid, hvor riget fattes penge, og mange virksomheder kæmper med risiko for konkurs og store fyringsrunder.«

I Socialdemokratiet skal man lige have lidt mere præcise planer, før man vil tage stilling til forslaget.

»Vi er meget opmærksomme på, at museerne kommer rigtig godt i gang, men jeg kan jo ikke bare finde 100 mio. kr.,« siger Jan Johansen (S), kulturordfører.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.