Politik

Ny bred energiaftale er faldet på plads

Et bredt flertal af partier blev natten til mandag enige om rammerne i en ny energiaftale.

Finansminister Nicolai Wammen, miljøminister Lea Wermelin og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen, da de onsdag ankom til pressemødet om første del af regeringens klimahandlingsplan i Finansministeriet. Nu er er et bredt flertal altså blevet enige om en ny aftale. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Et flertal i Folketinget er blevet enig om en klimaaftale med principbeslutning om en grøn skattereform med CO2-afgift.

De endelige detaljer udestår fortsat.

Men ifølge de Konservatives miljøordfører Mette Abildgaard står det direkte i aftalen, at det ikke skal blive dyrere at drive virksomhed i Danmark eller dyrere at være borger i Danmark, så man får grønnere skatter, men ikke får et højere skattetryk.

Ifølge klimaminister Dan Jørgensen (S) bliver der etableret to energiøer. En på Bornholm og en på kunstig ø i Nordsøgen. Derudover sikrer aftalen ifølge ministeren, at den havvind, der produceres ved hjælp af nye teknologier såsom bl.a. såkaldt Power-to-X, kan omsættes og laves til bl.a. brændstof til fly og godstransport.

Det er op til regeringen at udarbejde et oplæg til en grøn skattereform og indkalde til forhandlinger i efteråret.

CO2-afgiften er en af de mange elementer, som skal være med til at sikre, at Danmarks mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030 i forhold til niveauet i 1990 bliver en realitet.

Klimaaftalen med CO2-afgiften kom på plads efter næsten otte timers forhandlinger, som begyndte søndag ved 17-tiden hos finansminister Nicolai Wammen (S).

Netop spørgsmålet om en CO2-afgift har været et varmt emne på det seneste, hvor flere partier har talt for en den, mens regeringen i første omgang har været mere lunken ved tanken.

Klimarådet, der rådgiver regeringen i klimaspørgsmål, foreslog i en rapport i marts, at man indfører en afgift på drivhusgasser for at nedbringe CO2-udledningen.

Aftalen er den sidste store på klimaområdet inden sommerferien. Der kommer flere aftale på klimaområdet senere.

Den netop indgåede aftale indeholder CO2-reduktioner for 3,4 millioner ton. Regeringens udspil lagde op til to millioner ton.

Læs også
Top job