Politik

Uvildige eksperter skal granske Danmarks coronahåndtering

Et politisk flertal er enige om at lade en uvildig ekspertgruppe stå for en udredning af håndteringen af udbruddet af coronavirus i Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen og Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke ved mandagens afslutningsdebat. Foto: Jens Dresling

Det skriver Folketinget i en pressemeddelelse.

Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance står bag beslutningen.

Gruppen skal både undersøge sundhedsvæsenets beredskab og de beslutninger, der lå til grund for nedlukningen af Danmark, da pandemien ramte Danmark i marts i år, lyder det i beskrivelsen fra Folketinget.

Det er professor emiritus Jørgen Grønnegård Christensen, som er udpeget til formand for gruppen.

Gruppen er begrænset til at skulle undersøge forløbet afgrænset fra januar til de første dele af genåbningen i maj.

Ekspertgruppens konklusioner vil efter planen blive fremlagt i januar 2021.

»Danmark har været gennem en ekstraordinær krise. På kort tid skulle Folketinget tage vidtrækkende beslutninger med store konsekvenser for folks liv og økonomi. Udredningen skal hjælpe med, at vi drager læring af et indgreb af historiske dimensioner, så vi kan stå bedre rustet, hvis Danmark igen bliver ramt af en pandemi,« udtaler Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen i pressemeddelelsen.

En undergruppe under Udvalget for Forretningsordenen i Folketinget skal følge ekspertgruppens arbejde. Venstres Karsten Lauritzen er formand for denne undergruppe.

»Det tjener folkestyret til ære, at et flertal ønsker ikke blot at undersøge regeringen, men også egne politiske beslutninger i form af hastelovgivning,« udtaler han i pressemeddelelsen om beslutningen.

BRANCHENYT
Læs også