Politik

Trump-familien beskyldes for at misbruge embedet til reklame for dåsemad

Præsident Donald Trump såvel som hans datter Ivanka Trump har delt billeder med produkter fra fødevareproducenten Goya på sociale medier.

USA's præsident Donald Trump samt hans datter Ivanka Trump, der er ansat som rådgiver i Det Hvide Hus, har i det seneste døgn fået kritik for, hvad nogle mener er direkte reklame for fødevareproducenten Goya Foods.

Onsdag lagde Ivanka Trump et billede på flere sociale medier, hvor hun smilende holder en dåse bønner fra producenten Goya.

»Hvis det er Goya, så må det være godt,« lød følgeteksten, som nedenunder var skrevet på spansk.

Politiske modstandere, kommentatorer og juridiske eksperter har siden været meget optaget af billedet, som flere påpeger må være i strid med reglerne om, at embedsmænd i Det Hvide Hus ifølge reglerne "ikke offentligt må erklære sin støtte til produkter eller virksomheder".

»Det giver et billede af, at regeringens støtte er til salg: Støt præsidenten, og regeringen vil støtte dit produkt,« siger den tidligere chef for USA's agentur for regeringsetik (OGE), Walter Shaub, til BBC og tilføjer, at Ivanka Trumps billede er et »klart brud« på reglerne. 

Noah Bookbinder, som er tidligere statslig anklager på området for korruption og nu arbejder for en organisation, der på holder øje med politiske brud på etikområdet, har på Twitter også udtrykt sin kritik.

»Det har bare det hele: Trump-familien, der bruger officielle kanaler til at promovere et privat selskab og belønner politiske allierede med forretningsmæssig hjælp fra Det Hvide Hus. Så megen korruption i ét opslag,« lyder hans vurdering.

Det Hvide Hus har i en kommentar til avisen Washington Post meddelt, at Ivanka Trump har »ret til at udtrykke sin personlige støtte til et firma, der på uretfærdig vis er blevet hånet og boykottet for at støtte denne administration«.

Walter Shaub forlod OGE i 2017, og den nuværende ledelse i agenturet har ikke offentligt kommenteret situationen, der eskalerede yderligere onsdag, da præsident Donald Trump lagde et billede online, hvor han poserer med flere af Goyas produkter.

Præsidenten har også i et tweet anført, at Goya Foods »klarer sig fortræffeligt«, og at »folk køber som gale«.

Mens Donald Trump selv er undtaget mange af de sædvanlige regler på etikområdet i Det Hvide Hus, kan Ivanka Trump i teorien blive straffet for eventuelle brud på reglerne. Ifølge eksperter på området er det dog meget usandsynligt, at det kommer til at ske, da et sådant brud vil skulle undersøges af Det Hvide Hus - og i sidste ende præsidenten - selv.

Baggrunden for Trump-familiens støtte til Goya er, at selskabets adm. direktør under et fælles pressemøde med Trump tidligere i juli udtalte, at landet er »velsignet« med en leder som Donald Trump.

Goya Foods, som er grundlagt af latinamerikanere og sælges i en række latinamerikanske lande, er efter pressemødet kommet under beskydning fra Demokraterne og demokratiske støtter, som vil boykotte selskabet for at tale varmt om Donald Trump. 

BRANCHENYT
Læs også