Politik

Danmarks EU-regning stiger med 4,5 mia. kr. om året

Selv om Danmark har udsigt til et højere EU-rabat end i dag, så kommer danskerne alligevel til at betale mere til EU fremover.

Selv om statsminister Mette Frederiksen har forhandlet en større rabat hjem til Danmark, så kan det ikke forhindre en årlig budgetstigning på omkring 4,5 mia. kr. Foto: Stephanie Lecocq/Reuters

Danmarks bidrag til EU kommer til at stige. Det er konsekvensen af den aftale om nyt syvårigt budget, der faldt endeligt på plads tirsdag morgen.

I den nuværende budgetperiode 2014-2020 har Danmark i gennemsnit betalt 19,7 mia. kr. om året til EU, når den nuværende rabat er trukket fra.

I den kommende budgetperiode fra 2021-2027 bliver regningen i gennemsnit 4,5 mia. kr. højere hvert år, når den nye rabat er trukket fra. Det oplyser Finansministeriet på baggrund af en foreløbig beregning.

»Med Storbritanniens farvel til EU, så står vi overfor et budget, der stiger. Vi kommer også til at bruge flere penge på det europæiske samarbejde. Det, mener jeg, på mange måder er rigtigt. Men det skal være ret og rimeligt. Det har jeg sagt hele tiden. Og derfor er der nu kæmpet en rabat hjem til Danmark, som er næsten tre gange så stor som den der var der hidtil,« siger statsminister Mette Frederiksen.

Den stigning, der kommer, hvordan vil du foreslå, at den bliver finansieret i Danmark?

»Det tager vi i finanslovsforhandlingerne,« siger Mette Frederiksen.

På baggrund af EU-kommissionens budgetforslag i maj vurderede Finansministeriet, at Danmarks udgifter ville stige med 6,7 mia. kr. om året fra de 19,7 mia. kr. Det ville svare til en stigning på 34 procent.

Den aftalte stigning på 4,5 mia. kr. fra 19,7 mia. kr. vil svare til en stigning på 23 procent.

Læs også
Top job