Politik

Kritik af dansk-kinesisk politiprogram

Danmark underviste kinesiske politilærere i at håndtere »vanskelige situationer«. Det vækker politisk kritik.

En aftale om at uddanne betjente i et fælles dansk-kinesisk politiprogram vækker nu kritik på Christiansborg.

Aftalen blev indgået i juni 2015 og er fastholdt med Kinas Ministerium for Offentlig Sikkerhed som øverste ansvarlige politimyndighed og betyder bl.a., at Rigspolitiet skal udveksle elever og lærere med Kinas sikkerhedsuniversitet, People’s Republic Security University.

Retsordfører Inger Støjberg (V) er fortørnet over oplysningerne: »Jeg stiller mig meget, meget tvivlende over for, hvad vi får ud af en aftale som denne andet end usikkerhed om, at vi kommer til at lukke kinesere ind ad bagdøren.«

Mandag advarede chefen for FE myndigheder og forskere i Danmark mod at samarbejde med Kina. Ifølge både myndigheder og menneskerettighedsorganisationer står Ministeriet for Offentlig Sikkerhed bag både tortur og internering af forfulgte mindretal i Kina. I en mail oplyser Rigspolitiet, at der to gange har været udvekslet professorer fra politiet i Kina i forbindelse med aftalen. Undervisningen foregik i Danmark og i Kina og varede 14 dage hver. Samtidig har politiledere fra Rigspolitiets HR-afdeling to gange besøgt Kina, mens Politiskolens ledelse også har besøgt Kina.

»Fra dansk side har emnerne været ledelsesmæssige discipliner, og hvordan politiet i Danmark arbejder med psykologisk forberedelse og beredskab hos polititjenestemænd, der skal kunne handle i vanskelige situationer,« står der.

Ifølge Rigspolitiet har der ikke været tale om læring inden for emner, hvor kinesisk politi »er blevet kritiseret af menneskerettighedsorganisationer«.

SF’s Karina Lorentzen Dehnhardt kræver en redegørelse.

»Jeg vil have en garanti for, at det, kineserne lærer af os, ikke kan blive misbrugt,« siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Kinas ambassade i København eller justitsminister Nick Hækkerup.

BRANCHENYT
Læs også