Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Men vil nogen bruge den?

Flere lande maner til besindighed og rejser spørgsmål om den russiske vaccines sikkerhed. Dansk lægemiddelstyrelse vil høre mere og har kontaktet Rusland.

Corona rammer verden
Vladimir Putin fortalte i dag under et tv-transmitteret videomøde med medlemmer af den russiske regering, at Rusland som det første land angiveligt er klar med en vaccine mod covid-19. Foto: Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, hævdede tirsdag, at Rusland som det første land i verden er klar med en vaccine mod covid-19, som er godkendt af de russiske sundhedsmyndigheder.

Nu er spørgsmålet blot, om nogen andre lande end Rusland selv kommer til at bruge den i de kommende uger og måneder.

I Norge meddeler Helsedirektoratet (Sundhedsstyrelsen, red.), at den russiske vaccine ikke vil blive tilbudt til norske borgere lige foreløbig.

»Vi har hørt om vaccinen og også mange af de andre kandidater, som har været under udvikling andre steder i verden. Fra Norges side så vil vi, FHI (Folkehelseinstituttet, red.) og myndighederne afvente publicerede studier og dokumentiation for vacciner,« siger meddirektør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, til det norske medie VG.

Ifølge Vladimir Putin er den russiske vaccine klar til at blive masseproduceret, men den har ikke gennemgået tredje fase af den godkendelsesprocedure, en vaccine normalt skal igennem for at blive tilgængelig som lægemiddel: Undersøgelse af vaccinen i en stor gruppe mennesker.

Denne tredje fase kan under normale forhold vare flere år, og flere tusinde personer deltager sædvanligvis. Alligevel meddelte russiske embedsmænd i dag, at Rusland vil være klar til at begynde massevaccination i oktober - altså, muligvis om mindre end to måneder.

I Sverige siger den nationale vaccinekoordinator, Richard Bergström, at han ikke har set nogen dokumentation for den russiske vaccine. Også i USA er myndighederne skeptiske overfor den russiske vaccine.

»Målet er ikke at komme først med en vaccine,« siger den amerikanske sundhedsminister, Alex Azar, til Washington Post.

»Målet er at få en vaccine, der er sikker og effektiv for amerikanere og for mennesker i resten af verden,« siger han.

Også i Tyskland er der bekymringer om sikkerheden ved at anvende den russiske vaccine. Her har en talskvinde for det tyske sundhedsministerium sagt, at »patientsikkerhed er allerhøjeste prioritet«, samt at de tyske sundhedsmyndigheder ikke kender til nogen data om »kvalitet, effekt eller sikkerhed« forbundet med den russiske vaccine.

I sidste uge meddelte WHO de russiske myndigheder, at de burde følger de internationale retningslinjer for vaccineproduktion, og da nyheden om den russiske vaccine kom, sagde WHO, at organisationen havde talt med russerne om muligheden for at få lov til at undersøge vaccinen nærmere.

I Danmark har regeringen endnu ikke reageret på Putins vaccine-påstand. Men Lægemiddelstyrelsen har ifølge direktør Thomas Senderowitz taget kontakt til de russiske sundhedsmyndigheder.

»Vi vil gerne høre lidt mere om, hvad de har lavet. Når og hvis vi får adgang til mere viden, må vi vurdere det (vaccinen, red.) derefter,« sagde han tirsdag til Ritzau.

Verden over bliver der lige nu arbejdet på at finde en vaccine mod covid-19, og enkelte projekter er nået til den fase, hvor de kan prøves af på mennesker i kliniske forsøg.

BRANCHENYT
Læs også