Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Regeringen er på vej med krav om mundbind i den offentlige trafik

Mens regeringen planlægger krav, stiger brugen af mundbind ad frivillighedens vej.

Corona rammer verden
Mette Karmann bruger allerede mundbind i den københavnske metro, og hun har det fint med et generelt krav.
Foto: Stine Bidstrup.

Danskerne vil snart blive mødt med et påbud om at bære mundbind, når de skal rejse med bus, tog, metro eller letbane rundt i landet.

Det har sundhedsminister Magnus Heunicke meddelt i de politiske forhandlinger om fase 4 i genåbningen af Danmark, erfarer Jyllands-Posten fra flere deltagere i forhandlingerne.

Regeringen vil således udvide det krav, som hidtil kun har været gældende i Aarhus og østjyske kommuner, så det bliver obligatorisk i hele landet at iføre sig mundbind og masker, når man skal rejse med offentlig transport.

Det er uklart, præcis hvornår påbuddet træder i kraft, og hvad konsekvensen bliver ved at overtræde det, men statsminister Mette Frederiksen vil lørdag formiddag holde et pressemøde om covid-19 i Danmark.

De udvidede krav kommer efter, at smitten igen er begyndt at stige. Især Aarhus har været plaget af lokale udbrud. Det seneste smittetal fra Statens Serum Institut viser 165 nye tilfælde – heraf var de 77 at finde i Aarhus.

Sundhedsstyrelsen har tidligere ikke anbefalet mundbind, men i den seneste tid har styrelsen tilføjet stadigt flere punkter på listen, hvor den alligevel vil anbefale mundbind.

Mens regeringen således planlægger obligatoriske mundbind og masker på rejsen, er antallet af passagerer, som frivilligt ifører sig beskyttelse mod covid-19, steget.

Det viser stikprøvekontroller, som både DSB og Metroselskabet har gennemført den seneste uges tid.

Og i løbet af denne uge er der sket en markant stigning i andelen af passagerer, der anvender mundbind i fjern- og regionaltog samt i metroen, viser tal, som Jyllands-Posten har fået fra DSB og Metroselskabet.

En del stigningen repræsenterer den 28-årige Mette Karmann i Københavns Metro, da hun fredag formiddag havde mundbind på sin metrotur – som en af de få.. Hun har brugt mundbind i offentlig transport, siden hun i slutningen af juli besøgte Berlin, hvor det var et krav. Selv om hun ikke bruger offentlig transport ofte, mener hun, at det er fint med et påbud.

»Ja, der hvor der er mange mennesker. Det gælder også i supermarkederne. Det vil jeg have det fint med,« siger hun.

Ved stikprøverne fredag var der 41 pct. af kunderne i fjern- og regionaltog, der bar mundbind. For S-togene gjaldt det 19 pct. af passagerne. Der er tale om 20 stikprøver foretaget i tidsrummet kl. 7-9, hvor der erfaringsmæssigt er flest passagerer i togene. En markant stigning i forhold til mandag, hvor tallet var 26 pct. for fjern- og regionaltog og 15 pct. S-tog.

I metroen i København var der i starten af ugen 10-15 pct., der, ifølge optællingerne, brugte mundbind. Målingen torsdag i forbindelse med morgenmyldretiden viste, at man nu var oppe på 25 pct.

BRANCHENYT
Læs også