Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Mundbind i kollektiv trafik bliver obligatorisk døgnet rundt i hele landet

Der bliver indført krav om at bære mundbind i den kollektive transport på alle tider af døgnet. 104 personer er smittet med covid-19 det seneste døgn.

Corona rammer verden

Der bliver indført krav om at bære mundbind i den kollektive transport på alle tider af døgnet.

Det siger statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde netop nu, hvor også sundhedsministeren, justitsministeren og transportministeren, samt direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, og afdelingschef i Statens Serum Institut Tyra Grove Krause deltager.

»Det har indtil nu været en anbefaling. Nu bliver det et krav,« siger Mette Frederiksen.

Tiltaget træder i kraft lørdag den 22. august - ifølge statsministeren for at butikkerne kan nå at få købt nok mundbind ind, og borgerne kan nå at skaffe dem i tide.

Det vil komme til at få konsekvenser for finansloven. Der bliver behov for at prioritere hårdt.

Statsminister Mette Frederiksen om den økonomiske situation

»Vi gør det her nu, fordi smitten stiger, samtidig med at aktiviteten i samfundet stiger,« siger statsministeren.

»Det kan sagtens være, at vi kommer til at blive nødt til at indføre kravet i andre situationer,« tilføjer Mette Frederiksen.

»En stigning var forventet, ikke mindst set i lyset af sommerens lave tal. Men den udvikling, der er i gang, kræver handling,« siger Mette Frederiksen. Sundhedsministeren oplyser ved pressemødet, at 104 personer det seneste døgn er registreret smittet med covid-19.

Mette Frederiksen siger, at »supervåbnet« mod smittespredning fortsat er de grundlæggende retningslinjer: At holde afstand samt at vaske og spritte hænder.

Konkret omfatter reglen offentlige busser, fjernbusser, turistbusser, alle tog, letbanetog og metro, flextrafik, alle færger og alle taxier, fortæller transportminister Benny Engelbrecht på pressemødet. Der skal desuden bæres mundbind på alle busstationer, letbanestoppesteder, togstationer og metrostationer, siger han.

»Jeg er glad for, at man nu skal bære mundbind - for det vil gøre det mere trygt at færdes i den kollektive transport. Det er nu ikke længere op til den enkelte at vurdere, om der er for mange i bussen eller toget. Man skal bære mundbind,« siger transportminister Benny Engelbrecht.

Sundhedsstyrelsens råd om mundbind

Der indføres krav om mundbind i al offentlig transport i hele døgnet fra lørdag 22. august. Det sker som konsekvens af en stigende coronasmitte.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) lørdag på et pressemøde.

Stofmundbind har tidligere været frarådet, men nu lyder Sundhedsstyrelsens råd, at et godt stofmundbind er bedre end intet mundbind.

Det giver dog ikke samme sikkerhed som de CE-mærkede engangsmundbind. Derfor er der flere retningslinjer for brugen af stofmundbind.

Et stofmundbind skal:

  • Bestå af tre tætvævede lag stof, for eksempel bomuld.
  • Slutte tæt om næse og mund.
  • Være forsynet med elastikker.
  • Vaskes ved 60 grader.
  • Vaskes dagligt eller hyppigere, hvis det bliver fugtigt.
  • Smides direkte til vask efter brug.
  • Ikke deles med andre.

Uanset hvilket mundbind der bruges, skal det bruges rigtigt for at opnå beskyttelse.

  • Hav rene fingre, når det tages på.
  • Rør ikke ved mundbindet, mens det er på.
  • Vask hænder, efter mundbindet er taget af.

Kilder: Sundhedsstyrelsen

Ved pressemødet åbner Mette Frederiksen derudover op for diskussionen om mulige udfordringer med smitte blandt etniske minoriteter.

»Når jeg ser nøgternt på smittespredningen, må jeg sige, at der er for mange mennesker med ikke-vestlig baggrund, der bliver smittet. Forklaringerne skal med - det er nogle gang store familier i små boliger, og der nogle arbejder i frontlinjen og er derfor mere udsatte. Men vi bliver også nødt til at stille spørgsmålet, om det er hele forklaringen. Men vi bliver nødt til at stille spørgsmålet, om det er hele forklaringen,« siger statsminister Mette Frederiksen.

På et spørgsmål fra pressen om smitte blandt ikke-etnisk danske dele af befolkningen siger justitsministeren Nick Hækkerup, at der vil blive holdt øje med grupper, hvor smittespredningen er større end i det øvrige samfund.

Også Danmark økonomiske situation bliver berørt af statsministeren:

»Vores bnp og eksport er hårdt ramt. Vi står med et fald i bnp på 7,4 procent. Det er tre gange større end det største fald under finanskrisen. Mange danskere har allerede mistete arbejdet, og vi ved, hvor ondt det gør. Heldigvis er der allerede fremgang at spore,« siger statsministeren, men understreger at der fortsat er store økonomiske udfordringer.

»Det vil komme til at få konsekvenser for finansloven. Der bliver behov for at prioritere hårdt,« siger hun.

Meldingen om obligatoriske mundbind kommer, efter sundhedsmyndighederne og sundhedsminister Magnus Heunicke for en uge siden besluttede, at mundbind er påkrævet i offentlig transport i Aarhus, hvor coronasmitten i særdeleshed har været stigende de seneste uger. Også i Silkeborg var mundbind allerede i forvejen påkrævet i offentlig transport, mens det anbefales at bære mundbind i større butikker og indkøbscentre.

Under pressemødet undestreger justitsminister Nick Hækkerup, at kravet om mundbind i den kollektive transport ikke betyder, at der kan slækkes på de øvrige retningslinjer og anbefalinger fra myndighederne. Folk skal fortsat ikke samles mere end 100 personer, og der skal holdes afstand.

Mundbind bliver obligatorisk i offentlig transport

Fra lørdag 22. august bliver det obligatorisk at bære mundbind eller visir i al kollektiv transport. Det sker for at stoppe spredningen af coronasmitte.

Kravet om mundbind eller visir gælder passagerer over 12 år. Her kan du læse om kravet:

* Kravet omfatter passagerer i busser, tog, metro, letbaner samt flextrafik, flextur og på bus- og togstationer, metrostationer og ved letbanestoppesteder samt -stationer.

* Nogle voksne vil af helbredsmæssige årsager kunne være undtaget fra kravet om mundbind eller visir.

* Kravet omfatter også passagerer i den private kollektive trafik, herunder fjernbusser, færger og privat taxikørsel.

* Kravet om enten mundbind eller visir gælder også for medarbejderne, herunder buschauffører og billetkontrollører, når de er i kontakt med rejsende/kunder.

* Befinder medarbejderne sig i et aflukket rum, hvor passagerne ikke har adgang, for eksempel i førerrummet på et tog, er der ikke krav om at bære værnemidler.

* Rejsende skal bære mundbind på stationer med videre, og passagerer, der ikke lever op til kravet, vil blive afvist.

* Såfremt en passager skulle nægte at forlade transportmidlet, vil det blive håndteret af politiet.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet.

»Jeg vil kraftigt appellere til, at alle er meget opmærksomme på at overholde forsamlingsforbuddet. Ikke mindst i det gode vejr,« siger Nick Hækkerup.

Justitsministeren oplyser derudover, at den nye styrelse med fokus på forsyningssikkerhed i forhold til blandt andet værnemidler tager fat på arbejdet den 28. august.

»Den bliver central for det samlede beredskab, også i forhold til indsatsen mod covid-19. Det er afgørende med adgang til udstyr, hvis strategien skal virke,« siger Nick Hækkerup.

Sent fredag blev Folketingets partier enige om en aftale om fase fire af genåbningen af Danmark. Den betyder blandt andet, at seksdagesreglen for turister i Danmark ophæves, samt at caféer og barer må holde åbent til klokken 02.00 i stedet for som hidtil at skulle lukke ved midnat. Læs mere om aftalen her.

BRANCHENYT
Læs også