Politik

Krav om mundbind, mens barer må holde længere åbent

Tiltag stritter i flere retninger, lyder det fra bekymrede professorer, som dog glæder sig over, at alle nu skal bære mundbind i offentlig transport.

Artiklens øverste billede
Mundbindskrav i offentlige transportmidler kan senere blive udvidet med krav om mundbind i andre situationer, f.eks. i supermarkeder, lød det lørdag fra statsminister Mette Frederiksen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Smittesituationen er så alvorlig, at alle borgere fremover skal bære mundbind, når de kører i bus, tog, metro, taxa eller tager en færge. Samtidig har politikerne besluttet at udvide åbningstiden for barer, restauranter og værtshuse, så de nu kan holde åbent til kl. 02, ligesom natklubber, der omdannes til barer og følger retningslinjerne herfor, også kan få lov at åbne.

De seneste døgns nye restriktioner og genåbningsaftaler stritter i forskellige retninger og sender et uheldigt og modsatrettet signal til befolkningen, lyder det fra flere eksperter, som på den ene side roser kravet om mundbind og på den anden side er bekymret for at tillade bar- og værtshusgæster at feste videre til kl. 02.

»Jeg synes, der er noget signalforstyrrelse i dette. På den ene side siger man, at vi skal tage situationen meget alvorligt, og alle skal bruge mundbind, og på den anden side udvider man åbningstiderne for barerne. Problemet er jo, at i øjeblikket er det netop de yngre aldersgrupper, der er smittet, og det er typisk dem, som bruger nattelivet,« siger virologiprofessor Allan Randrup fra Københavns Universitet.

Paradokset er jo, at man i dagtimerne prøver at holde de unge fra hinanden, men de kan godt gå på bar om aftenen.

Allan Randrup, virologiprofessor

Han medgiver, at de unge typisk ikke bliver syge i væsentlig grad, og at indlæggelsestallet ikke stiger – faktisk var der lørdag ingen indlagte covid-19-patienter på intensivafdelingerne, mens antallet af nye registrerede smittede var 104.

Brede sig til ældre

»Men på et tidspunkt vil epidemien, hvis den ikke inddæmmes, brede sig fra de yngre til de ældre og til risikogrupperne, selv om det ikke er dem, som frekventerer barer og natteliv,« siger Allan Randrup.

Ifølge den politiske aftale, som partierne indgik sent fredag aften om den såkaldte fase 4-genåbning, må turister nu igen komme på kortere weekendture til Danmark. Til gengæld bliver der ikke lempet på forsamlingsforbuddet, mens barer, værtshuse etc. altså får udvidet deres åbningstid mod et forbud mod at tage nye gæster ind efter kl 23. Sidstnævnte beroliger dog ikke Allan Randrup.

»Den begrænsning mindsker ikke risikoen. Næsten tværtimod. Når et betydeligt antal mennesker er samlet indendørs i et lukket rum, kan virus smitte via mikrodråber – de såkaldte aerosoler – der bygges op over tid. Det betyder, at koncentrationen bliver større og større, jo længere tid mange mennesker opholder sig i samme rum, og dermed øges smitterisikoen,« siger Allan Randrup.

At alkohol er en væsentlig del af det at være på bar eller værtshus, peger i samme retning.

»Man må antage, at evnen til at overholde afstandskrav og håndhygiejne bliver reduceret i takt med alkoholindtaget,« siger han og kalder situationen i Aarhus, hvor alle gymnasieelever er sendt hjem til fjernundervisning, mens barernes åbningstid udvides, for »paradoksal«.

»Paradokset er jo, at man i dagtimerne prøver at holde de unge fra hinanden, så smitten ikke kan spredes, men de kan godt gå på bar om aftenen og nu også om natten. Jeg tror, de fleste kan forstå, at det clasher,« siger Allan Randrup.

Også professor i infektionsimmunologi Jan Pravsgaard, KU, mener, at politikerne og myndighederne kommer med »uheldige blandede udmeldinger«.

Overblikket forsvinder

»Jeg havde hellere set, at man nøjes med at indføre mundbindskravet og udskød udvidelsen af åbningstider i nattelivet. Det kan godt være, man på papiret kan sætte nogle regler op, der følger retningslinjerne, men vi ved jo godt, at det handler om et segment af folk i den yngre ende, og når alkoholen kommer ind, forsvinder lidt af hæmningerne og overblikket,« siger han, der undrer sig over, at der ikke sættes mere konsekvent ind – bl.a. med bøder – over for unge mennesker, der forsamler sig mange i parker og på strande.

»Der er nødt til at være nogle eksempler på, at der slås ned på den lidt asociale adfærd, som det jo i virkeligheden er, at for mange mennesker samler sig. Virus spreder sig, og der nogle, der bliver alvorligt syge og risikerer at dø,« siger Jan Pravsgaard.

På pressemødet lørdag understregede statsminister Mette Frederiksen, at de nye tiltag skal ses i sammenhæng med, at supervåbenet mod corona er test, opsporing og isolation af smittede, og at balancen handler om at undgå smittespredning, samtidig med at samfundet holdes åbent. Mundbindskrav i tog, busser etc. kan senere blive fulgt på vej af krav i andre situationer, f.eks. i supermarkedet eller ved kontakt med sundhedsvæsenet, lød det.

»Vi gør det her nu, fordi smitten stiger, samtidig med at aktiviteten i samfundet stiger,« lød det fra statsministeren.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.