Serier

Konsulentfirma har arbejdet gratis for Finansministeriet

Det møder kritik fra flere kanter, at regeringen ifølge DR har ladet konsulentvirksomheden McKinsey & Co. arbejde gratis.

I McKinsey-land
I 2018 omsatte McKinsey & Co. for 10 mia. dollar. Den danske afdeling havde 156 ansatte i 2019 og en omsætning på lidt over en milliard kroner.

Finansministeriet bliver mødt af kritik fra flere sider, efter at det er kommet frem, at ministeriet har ladet konsulenthuset McKinsey & Co. arbejde gratis i forbindelse med etableringen af en statslig krisefond, der skal hjælpe store danske virksomheder, der som følge af coronakrisen kan få akut brug for yderligere kapital.

Det skriver DR på baggrund af en aktindsigt, som mediet er i besiddelse af.

Bl.a. møder den gratis arbejdskraft kritik fra professor i offentlig forvaltning ved Roskilde Universitetscenter Jacob Torfing.

Jeg er ret skuffet over regeringen. Jeg er skuffet over, at de går i den her fælde

René Christensen, finansordfører (DF)

Han mener, at Finansministeriet burde have betalt den globale konsulentvirksomheden for ydelsen. Ligesom finansordførere fra begge sider af Folketinget også kritiserer ministeriet for hændelsen.

»Jeg er ret skuffet over regeringen. Jeg er skuffet over, at de går i den her fælde, for det, der kommer til at ske, er, at staten og Finansministeriet lader sig fange ind i et net, hvor man skylder en virksomhed noget,« siger finansordfører René Christensen (DF) til DR og peger på, at konsulentfirmaet har en konkurrencefordel, som han opfordrer til at stoppe.

Mens Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, vil have undersøgt, hvor udbredt gratis arbejdskraft i ministrene er.

Ifølge DR er det ikke første gang, at McKinesy & Co., der i 2018 havde 27.000 ansatte på verdensplan, arbejder gratis for de danske myndigheder under coronakrisen.

Da krisen var på sit højeste tilbage i foråret var konsulenthuset tilknyttet Den Nationale Operative Stab (NOST).

Virksomheden modtog ifølge mediet ikke betaling for sit arbejde i NOST.

McKinsey & Co. har ifølge DR ikke ønsket at stille op til interview. En mail til mediet skriver virksomheden, at den finder det naturligt at hjælpe Danmark midt i en krise.

I 2018 omsatte McKinsey & Co. for 10 mia. dollar. Den danske afdeling havde 156 ansatte i 2019 og en omsætning på lidt over en milliard kroner.

BRANCHENYT
Læs også