Politik

Længe ventet rapport kaster nyt lys over Ruslands indblanding i USA's præsidentvalg

Efterretningsudvalget i det amerikanske senat har undersøgt sagen om mulig russisk spionage ved præsidentvalget i 2016.

Senator Marco Rubio (R) er formand for Senatets efterretningsudvalg og ser "bekymrende" tegn i den netop offentliggjorte rapport om russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016.  Foto: Andrew Harnik/AFP

En rapport fra efterretningsudvalget i det amerikanske senat har tirsdag afsløret flere detaljer om Ruslands forsøg på at påvirke det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Ifølge Washington Post, som har læst den nyligt offentliggjorte, 1.300-sider lange rapport, har udvalget fundet ud af, at Donald Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort samarbejdede med russiske agenter »på fortællinger, der havde til formål at underminere beviser for, at Rusland blandede sig i USA's præsidentvalg i 2016«.

Det er bl.a. sket ved, at Paul Manafort såvel som den russiske efterretningsagent Konstantin Kilimnik forsøgte at give Ukraine skylden for at have blandet sig i præsidentvalget frem for Rusland.

Paul Manafort blev i 2019 idømt 43 måneders fængsel for at have modarbejdet den særlige anklager Robert Muellers efterforskning af den mulige russiske indblanding i valget, forsøgt at påvirke vidner og at have løjet over for Kongressen og offentligheden.

Rapporten konkluderer også, at der har været en del kontakt mellem ledende folk i Trump-kampagnen og personer med tilknytning til den russiske regering og efterretningstjenester, samt at FBI's håndtering af den russiske trussel i visse tilfælde var »fejlbehæftet«.

I en kommentar til rapporten siger udvalgets formand, republikaneren Marco Rubio, at rapporten markerer afslutningen på tre års kulegravning af sagen med over 200 vidneafhøringer, og at der i udvalgets øjne ikke er noget tegn på, at Donald Trump og hans stab var i ledtog med den russiske regering om at påvirke valget i 2016.

»Vi fandt dog rent faktisk noget meget bekymrende. Vi fandt ubestridelige beviser på russisk indblanding. Og vi fandt bekymrende handlinger begået af FBI, især hvad angår bureauets accept af "Steele-filerne" uden at verificere kilden,« udtaler Marco Rubio med henvisning til efterretninger fra den tidligere britiske agent Christopher Steele, som FBI valgte at godtage uden forudgående grundig efterforskning.

Udvalgets næstformand, demokraten Mark R. Warner, har dog noteret sig en »opsigtsvækkende mange kontakter mellem Trumps embedsmænd og russiske regeringsansatte, som er en meget reel trussel mod vores valg«.

Amerikanske efterretningstjenester mener, at den russiske præsident, Vladimir Putin, beordrede et skjult forsøg på at blande sig i USA's præsidentvalg.

Både Demokraterne og Republikanerne har bakket op om Senatets undersøgelse.

Rapporten kommer, efter at den særlige anklager Robert Mueller i 2019 præsenterede lignende fund, omend Senatets rapport på visse punkter har detaljer, der supplerer fundene i Mueller-rapporten.

Robert Mueller konkluderede i sin rapport, at der ikke foreligger tilstrækkelige beviser til at rejse tiltale mod præsident Donald Trump for at være involveret med russiske agenter.

Til gengæld konkluderede Robert Mueller, at der stadig var grund til at mistænke den siddende præsident for at have forsøgt at hindre anklagerens undersøgelse - dog uden at tage stilling til, hvorvidt præsidenten havde til hensigt at agere korrupt.

Hele Senatets netop offentliggjorte rapport kan læses her.

BRANCHENYT
Læs også