Serier

Regeringen er under pres for at hjælpe forældre og arbejdsgivere ud af testkaos

Venstre kræver hurtig test af børn, så myndighedernes retningslinjer om test i skoler og daginstitutioner ikke igen og igen holder forældrene væk fra arbejde.

Corona rammer verden
Sundhedsminister Magnus Heunicke må sikre hurtig test af børn, så forældrene kan komme på arbejde igen, kræver Venstre i et brev til regeringen. Arkivfoto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Højsæsonen for snotnæser er ikke engang begyndt, men allerede nu river forældre og arbejdsgivere sig i håret over, hvordan vinterhalvåret skal forløbe med børn, der gentagne gange risikerer at blive sendt hjem fra skole eller daginstitution med krav om en coronatest.

Både selve testen og svaret kan lige nu tage flere dage, og det sætter ifølge finansordfører Troels Lund Poulsen (V) både forældrene og arbejdsgiverne i en uholdbar situation. Han kræver, at sundhedsminister Magnus Heunicke griber ind i de lange ventertider, så børnene hurtigt kan komme tilbage i skole eller institution.

»Vi lavede en aftale med regeringen om, at man skulle have svar på en coronatest i løbet af én dag, men børnene er havnet i et tomrum. Det bliver sundhedsministeren nødt til at se på,« siger han.

Venstre sendte onsdag et brev til Heunicke med krav om handling.

Juridisk er forældrene og arbejdsgiverne reelt i limbo. Ifølge chefjurist i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Peter Nisbeth, er det usikkert, om overenskomsternes ret til fravær på barnets 1. og måske også 2. sygedag gælder, hvis barnet ikke selv udviser symptomer, men blot skal testes for en sikkerheds skyld.

Sundhedsstyrelsen skærpede tidligere på ugen sine retningslinjer, så hele klassen eller hele stuen i daginstitutionen nu skal sendes hjem og testes, hvis et barn bliver testet positiv.

Også SF presser på for hjælp fra regeringen. Støttepartiet kræver, at alle forældre får ret til fravær med en ny sygefraværsydelse på dagpengeniveau.

»Når staten, i form af Sundhedsstyrelsen, pålægger forældre at holde deres barn hjemme, skal staten også give ret og økonomisk dækning,« siger familieordfører Ina Strøjer-Schmidt (SF).

Sundhedsminister Magnus Heunicke forholder sig ikke til den overenskomstmæssige usikkerhed, men slår til gengæld fast, at regeringen arbejder på at fjerne de lange ventetider på at blive testet og derefter få svar på, om man - eller ens barn - er positiv eller negativ.

»Vi er i fuld gang med at opruste testsystemet, for vi er helt klar over, at vi går et efterår i møde, hvor de sædvanlige sygdomme som influenza, forkølelser og halsbetændelse - alt sammen noget der ligner symptomer på covid-19 - vil belaste systemet. Vi skal sørge for, at mennesker med symptomer kommer først i køen og dermed mindske ventetiden,« siger han.

Læs også
Top job