Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

EU-forhandler til briterne: Respekter vores aftale

De aftaler, som briterne selv har accepteret i udtrædelsesaftalen med EU, skal respekteres, siger Barnier.

Brexit - britisk farvel til EU

Briterne skal overholde den skilsmisseaftale, som de har indgået med EU, understreger EU-Kommissionens formand, som kalder det en forudsætning for ethvert fremtidigt samarbejde.

Det siger han, efter at avisen Financial Times søndag aften skrev, at den britiske regering vil fremlægge et lovforslag, som vil underkende vigtige elementer af aftalen fra 2019.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, skriver på Twitter:

- Jeg har tillid til, at den britiske regering lever op til udtrædelsesaftalen, som er en forpligtelse efter international lov og en forudsætning for ethvert partnerskab i fremtiden.

Ifølge Financial Times vil den britiske regering fremlægge sit lovforslag onsdag.

Det vil "eliminere den lovmæssige gyldighed af udtrædelsesaftalen", skriver avisen. Den citerer tre personer med kendskab til planen.

Barnier vil ikke kommentere de oplysninger, som den britiske avis bringer videre.

- Det vigtige for mig er, hvad den britiske premierminister siger og gør. Og hvad den britiske regering siger og gør, siger han.

Han vil drøfte spørgsmålet med sin britiske modpart, David Frost. De mødes i denne uge til forhandlinger om det fremtidige forhold.

EU og Storbritannien underskrev skilsmisseaftalen i oktober 2019, og brexit blev en realitet 31. januar 2020.

Fra den dato begyndte en aftalt overgangsperiode, hvor fælles regler fortsat gælder. Den udløber 31. december i år.

EU og Storbritannien har siden skilsmisseaftalen forhandlet om det fremtidige forhold. Den opgave er ifølge diplomater langt mere vanskelig end selve skilsmisseaftalen.

Og parterne har blot få måneder til at nå en aftale. Den britiske premierminister, Boris Johnson, sagde søndag, at forhandlingerne skal afsluttes senest 15. oktober.

- Der er ingen mening i at overveje tidsplaner, der går ud over den dato. Hvis ikke vi er enige på det tidspunkt, så ser jeg ikke for mig, at der kommer en frihandelsaftale. Det må begge acceptere, og så må vi komme videre, sagde Johnson ifølge BBC.

Men forhandlingerne er låst.

Barnier sagde mandag, som han har gjort mange gange de seneste måneder, at han er "bekymret", og at forhandlingerne er "vanskelige".

Et af de svære emner er en fiskeriaftale, som betyder meget for Danmark og - i varierende grad - for ti andre EU-lande.

BRANCHENYT
Læs også