Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Britisk minister indrømmer: Regeringen har planer om at bryde international lov

»Dette er et brud på international lov på meget konkrete og afgrænsede punkter,« lød det fra Brandon Lewis.

Brexit - britisk farvel til EU
Den britiske minister for Nordirland, De Konservatives Brandon Lewis. Foto: Justin Tallis/AFP

Den britiske minister for Nordirland, De Konservatives Brandon Lewis, kom tirsdag med en opsigtsvækkende udtalelse i Parlamentet.

I en ordveksling med det konservative parlamentsmedlem Bob Neill sagde Brandon Lewis ifølge flere britiske medier, at de planlagte ændringer i Storbritanniens aftale med EU, præcis som kritikerne har frygtet, er i strid med landets internationale forpligtelser.

»Dette er et brud på international lov på meget konkrete og afgrænsede punkter,« lød det fra Brandon Lewis.

Udtalelsen kommer, efter at der er rejst bekymring for det kommende lovforslag, den britiske regering vil fremlægge som en ændring i exit-aftalen mellem Storbritannien og EU.

Formålet med ændringerne er ifølge en talsmand for premierminister Boris Johnson at sikre virksomheder i Nordirland uhindret adgang til resten af Storbritannien.

»Vi taler om begrænsede og rimelige foranstaltninger for at tydeliggøre visse elementer af protokollen om Nordirland i national lov. Det skal fjerne enhver tvivl og sikre, at regeringen altid er parat til at leve op til sine løfter over for det nordirske folk,« sagde talsmanden.

Sidste år modsatte premierminister Boris Johnson sig længe EU’s krav om, at Nordirland reelt fortsat skal kunne fungere som en del af EU, selv om landet er fulgt med resten af Storbritannien ud af EU, og de to parter fik forhandlet en exit-aftale på plads. På grund af en overgangsordning i 2020 træder aftalen først for alvor i kraft den 1. januar 2021, men nu truer briterne altså med at bryde den.

Lovforslaget vil først blive offentliggjort onsdag, så det er endnu uvist, hvad den britiske regering konkret har tænkt sig at ændre, men det står klart, at manøvren allerede har skabt dybe panderynker flere steder - ikke mindst i EU, hvor man står fast på, at en aftale er en aftale.

EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen understregede mandag således, at det får konsekvenser, hvis briterne ikke efterlever det, man har accepteret og underskrevet for et år siden. En talsmand for kommissionen supplerede med at kalde sagen for »et spørgsmål om tillid«.

Også lederen af Liberaldemokraterne i Parlamentet, Sir Ed Davey, har tirsdag i et tweet udtrykt sin store bekymring for Brandon Lewis’ besked.

»At bryde international lov vil gøre uoprettelig skade på vores rygte i udlandet,« skrev han.

Lederen af den britiske regerings juridiske departement, Jonathan Jones, meddelte tirsdag, at han træder tilbage fra sin post. Ifølge avisen Financial Times er Jonathan Jones gået af efter en strid med Johnsons kontor om netop ændringerne i tilbagetrækningsaftalen, som EU og Storbritannien indgik sidste år.

Storbritannien forlod EU den 31. januar 2020.

BRANCHENYT
Læs også