Politik

Eksperter undsiger centralt argument bag regeringens plan om tidlig pension

Mange er begrænsede i deres job pga. smerter, siger regeringen på baggrund af en undersøgelse. Ifølge en overlæge kan det dække over en tennisalbue eller forstuvet fod.

Artiklens øverste billede
Eksperter vurderer, at regeringen gør problemet med smerter i arbejdslivet større, end det er. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard afviser kritikken. Arkivfoto: Jens Dresling

I kampen for at få indført en ret til tidlig pension har regeringen igen og igen fremhævet, at knap hver tredje faglærte og ufaglærte mellem 55 og 64 år er begrænsede i deres arbejde pga. smerter.

»Derfor skal der indføres en ny ret til tidlig pension,« skrev Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse, da planen blev fremlagt.

Udsagnet baserer sig på en undersøgelse fra 2018, hvor ca. 38.000 lønmodtagere bl.a. svarede på, om de har været meget, en del eller lidt begrænsede i deres arbejde pga. smerter inden for de seneste tre måneder.

Det er ikke løgn. Men det giver et indtryk af, at rigtig mange er nedslidte, uden at det nødvendigvis er tilfældet.

Michael Svarer, arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aarhus Universitet

Når Arbejdstilsynet skal præsentere selvsamme resultater, fokuseres alene på dem, der har svaret, at de er meget eller en del begrænsede. Det gælder for 7-8 pct. Finansministeriet brugte samme metode i en analyse sidste år under VLAK-regeringen.

Denne regering medregner imidlertid også de 22 pct. der svarer, at de er lidt begrænsede, og på den måde fremstår problemet større, end det er, vurderer eksperter.

»Det lyder højt, når man siger, at en tredjedel skulle være besværet i et omfang, så de har behov for tidlig pension,« siger Jane Frølund Thomsen, ledende overlæge på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital.

Sådan ser tallene ud

I undersøgelsen ”Arbejdsmiljø og Helbred” fra 2018 har knap 38.000 lønmodtagere svaret på spørgsmålet, om de har været begrænset på deres arbejde pga. smerter inden for de sidste tre måneder.

Note:
KVU: Kort videregående uddannelse
MVU: Mellemlang videregående
LVU: Lang videregående uddannelse

Sådan brugte VLAK-regeringen tallene

Da Finansministeriet i 2019 lavede en analyse om nedslidning, blev der kun fokuseret på dem, der svarede ”en del” eller ”meget”. Det giver en relativ lille gruppe, der er begrænset i deres arbejde pga. smerter.

Sådan bruger S-regeringen tallene

I sit udspil om tidlig tilbagetrækning medregner regeringen også dem, der har svaret, at de er ”lidt” begrænsede. På den måde bliver gruppen omtrent fire gange så stor, som hvis man havde gjort ligesom VLAK-regeringen.

Kilde: Arbejdstilsynet | Grafik: Agnete Holk, Boy Repenning

Lars Brandt, ledende overlæge på Odense Universitetshospital, er enig og påpeger, at det at være lidt begrænset typisk vil dække over simple smerter, der kan behandles.

»Det kan f.eks. være, at man har ondt i en kort periode, fordi man har fået lidt tennisalbue eller er vrikket om på foden,« siger han.

Ifølge Michael Svarer, arbejdsmarkedsforsker ved Aarhus Universitet, virker det som om, at regeringen bruger et »overvurderet tal«:

»Det giver indtryk af, at rigtig mange er nedslidte, uden at det nødvendigvis er tilfældet.«

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard mener, at det er relevant at medregne dem, som er lidt begrænsede i deres arbejde.

»Regeringen ønsker jo netop at give en ret til tidlig pension for dem med lange og ofte hårde arbejdsliv, inden de er slidt helt ned til sokkeholderne,« udtaler han i en skriftlig kommentar.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.