Politik

Minister advarer mod afgifter og kalder De Radikale rabiate

Klimakrav fra støttepartier vil føre til ulighed og tab af arbejdspladser, mener klimaministeren.

Onsdag talte klimaminister Dan Jørgensen ved et møde mellem politikere og erhvervsliv, der gjorde status på arbejdet med den grønne omstilling. Her advarede regeringen mod at skrue afgifter i vejret for at nå Danmarks klimamål. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix. Pressemøde i Finansministeriet om første del af regeringens klimahandlingsplan. Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S). Spørgetime med statsministeren i folketingssalen på Christiansborg. Radikales Morten leder Østergaard og Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Klimaminister Dan Jørgensen går nu skarpt i rette med regeringens støttepartier, der i månedsvis har kritiseret regeringen for at gøre alt for lidt i kampen mod klimaforandringerne. Det sker forud for et efterår, hvor der venter store klimapolitiske slagsmål om biler, landbrug og grønne afgifter.

Ministeren langer særligt ud efter De Radikale, der i foråret truede med at vælte regeringen grundet manglende klimahandling:

»Jeg synes ikke, de er mere ambitiøse eller mere grønne, blot fordi de er rabiate,« siger han.

Regeringen er irriteret over at blive udstillet, fordi den ikke handler.

Sofie Carsten Nielsen (R), politisk ordfører

De Radikale har bl.a. foreslået en ny ensartet CO2-afgift og et forbud mod oliefyr. Oven i det vil SF og Enhedslisten udfase de mest forurenende benzin- og dieselbiler allerede om to år og indføre afgifter på flyrejser og fødevarer.

Ministeren advarer mod forslagene, som nok kan reducere CO2-udledning på kort sigt, men som han mener vil koste arbejdspladser og skabe ulighed. Han mener, at teknologisk udvikling i højere grad skal sikre, at Danmark når sine klimamål, også selv om det tager længere tid.

»Vi skal gøre produktionen af koteletten grøn frem for at lægge så store afgifter på koteletten, at hr. og fru Jensen ikke har råd til at købe den,« siger han.

Et flertal i Folketinget har aftalt, at Danmark skal reducere sin udledning af drivhusgasser med 70 pct. i 2030. Det kræver reduktioner på ca. 20 mio. tons CO2. Siden valget er der lavet aftaler, som giver ca. 4 mio. tons.

De Radikale kalder ministerens melding »imponerende arrogant«.

»Regeringen er irriteret over at blive udstillet, fordi den ikke handler. Man vil vente, for lige nu er det dyrt og besværligt, men tingene kan ikke blive ved med at være, som de er,« siger politisk ordfører Sofie Carsten Nielsen, der slår fast, at partiet følger Klimarådets anbefalinger.

Enhedslisten er bekymret.

»Hvis regeringen i en teknologi-iver og jubeloptimisme tror, at klimaudfordringerne løser sig selv, ender vi med ikke at kunne nå vores klimamål,« siger klimaordfører Mai Villadsen.

SF’s klimaordfører, Signe Munk, er enig.

»Vi risikerer at stå to år før 2030 og pludselig skulle hente et stort efterslæb. Så bliver det først rigtigt dyrt.«

BRANCHENYT
Læs også