Politik

Økonomien skrider igen i nyt system for ejendomsvurderinger

Rigsrevisionen kritiserer Skatteministeriet for ikke at have styr på økonomien i it-projektet for nye ejendomsvurderinger.

Danskerne bliver stadig boligbeskattet på baggrund af ejendomsvurderinger fra 2011. Skattevæsenet stoppede med at lave vurderinger i 2013, efter at Rigsrevisionen havde kritiseret dem for at være ude af trit med virkeligheden. Arkivfoto: Joachim Adrian/POLFOTO

Økonomien er endnu en gang skredet i udviklingen af det nye it-system, der skal give danskerne mere præcise ejendomsvurderinger.

Det fremgår af et notat fra Rigsrevisionen, der kalder det »meget utilfredsstillende«, at Skatteministeriet slet ikke har styr på økonomien i projektet.

Systemet var oprindeligt budgetteret til cirka 200 mio. kr., men det er blevet forsinket flere gange, og omkostningerne blev i 2019 opgjort til 900 mio. kr.

Men det tal holder heller ikke længere, fremgår det af notatet, som dog ikke sætter tal på den nye budgetoverskridelse.

»Ministeriet har i forbindelse med Rigsrevisionens opfølgning i sagen oplyst, at det er ministeriets vurdering, at økonomien i aktstykket (fra 2019, red.) ikke er tilstrækkelig til at færdigudvikle systemet. Ministeriet har nu oplyst, at ministeriet vil forelægge et nyt aktstykke for Finansudvalget snarest«, hedder det i notatet.

Finans har i cirka to uger forsøgt at få udleveret nye tal for budgettet fra Skatteministeriet, men det har hidtil været forgæves, fordi ministeriet endnu ikke har orienteret Folketingets finansudvalg, der skal godkende den nye økonomiske ramme.

Ejendomsvurderingerne
 • Skattevæsenet ikke lavet nye ejendomsvurderinger siden 2013, da Rigsrevisionen kritiserede de gamle for at være ude af trit med virkeligheden.
 • De upræcise ejendomsvurderinger betød, at nogle har betalt for lidt i skat, mens andre har betalt for meget.
 • Siden har skattevæsenet arbejdet på at udvikle et nyt vurderingssystem, der skal generere mere præcise ejendomsvurderinger, inden en stor boligskattereform træder i kraft.
 • Systemer er dog blevet udskudt flere gange, og i oktober 2019 måtte regeringen udskyde boligskattereformen fra 2021 til 2024, fordi vurderingerne ikke kunne nå at blive klar.
 • Onsdag måtte Skatteministeriet justere sin tidsplan igen, og de første ejendomsvurderinger bliver nu alligevel ikke udsendt i 2020, men tidligst i sommeren 2021.
 • Regeringen fastholder, at alle vurderinger kan nå at komme ud, inden boligskattereformen træder i kraft i 2024.
 • Rigsrevisionen skriver bl.a., at Skatteministeriet ikke længere styrer projektet efter det budget, der lå til grund for finansudvalgets godkendelse i 2019, og at ministeriet ikke har et overblik over de resterende leverancer.

  Dermed er det heller ikke længere muligt at lave økonomisk opfølgning på projektet.

  Det fremgår desuden, at ministeriet mangler et overblik over, hvad det kræver, at få systemet på plads i forhold til at lave ejendomsvurderinger på erhvervsejendomme og skov- og landbrugsejendomme.

  Disse er nogle af de mest komplicerede ejendomme at vurdere, bl.a. fordi der ikke sker lige så mange salg som på markedet for parcelhuse, rækkehuse og ejerlejligheder.

  Rigsrevisionen påpeger desuden, at finansudvalget ikke er blevet orienteret om væsentlige ændringer i projektet, hvilket ikke er i overensstemmelse med budgetvejledningen.

  Klaus Frandsen (Rad.) er næstformand i Folketingets statsrevisorer, som Rigsrevisionen rapporterer til, og han mener, der tillige tegner sig et billede af, at politikerne bredt er forholdt oplysninger om, hvor skidt det stod til med projektet.

  »Det er desværre det indtryk, man sidder tilbage med, og det er noget, som vi vil bore mere ind i,« siger Klaus Frandsen.

  Hvordan statsrevisorerne mere konkret vil gøre dette, skal drøftes på et møde torsdag, siger han.

  Ifølge notatet har ministeriet erklæret sig enig i Rigsrevisionens kritik, og det vil nu tage initiativer for at rette op herpå.

  Danskerne bliver fortsat boligbeskattet på baggrund af ejendomsvurderingerne fra 2011, efter at hele området blev sat på pause i 2013 på baggrund af kritik fra Rigsrevisionen. Rigsrevisionen konkluderede, at de gamle vurderinger var ude af trit med virkeligheden, og siden har Skatteministeriet arbejdet på at lave et nyt system, der skal give mere præcise ejendomsvurderinger.

  Vurderingsstyrelsen skulle være påbegyndt udsendelse af nye ejendomsvurderinger i 2020, men det blev tidligere på måneden udsat til 2021, og regeringen er fortsat i tvivl om, hvor vidt den tidsplan er realistisk.

  Derfor vil der snarest blive gennemført en ekstern ekspertvurdering af projektets tidshorisont.

  Det er Udviklings- og Forenklingsstyrelsen under Skatteministeriet, der står for udviklingen af det nye system. Da det kom frem, at systemet igen blev forsinket, fratrådte styrelsens direktør Andreas Berggreen med øjeblikkelig virkning,

  Konstitueret direktør Niels Gotfredsen siger i en pressemeddelelse, at han er enig i kritikken fra Rigsrevisionen, og at han tager den til efterretning.

  »Vi ser frem til at få resultaterne af den eksterne undersøgelse, som vi forventer vil munde ud i et bedre grundlag for økonomien og tidsplanen. Det kan hjælpe os med at bringe programmet i mål,« siger han.


  BRANCHENYT
  Læs også