Politik

Messerschmidt vil være formand for Dansk Folkeparti

DF’s næstformand siger for første gang offentligt, at han en dag agter at indtage Kristian Thulesen Dahls formandspost, skriver Politiken.

Morten Messerschmidt er næstformand i Dansk Folkeparti, men slår nu fast, at han har ambitioner om at sætte sig på den øverste post i partiet – dog først, når Kristian Thulesen Dahl ikke længere vil stå i spidsen for DF, siger Messerschmidt. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix

Morten Messerschmidt siger for første gang offentligt, at han ønsker at blive formand for Dansk Folkeparti.

Det sker i et interview med Politiken.

»Den dag, Kristian træffer beslutning om ikke at ville være formand længere, så er jeg klar, hvis et årsmøde ønsker det. Det er jo årsmødet, der vælger formanden. Men det er vigtigt for mig at understrege, at det er Kristians beslutning, hvor længe han vil være formand,« siger Morten Messerschmidt til mediet.

Messerschmidt understreger, at hans formandsambitioner ikke skal ses som en »opposition« til Thulesen Dahl, men at han bakker fuldt op om den nuværende formand.

Samtidig siger Kristian Thulesen Dahl til Politiken, at Messerschmidt lige nu er det bedste bud på en arvtager.

»Jeg kan sagtens se Morten en dag som formand for Dansk Folkeparti,« siger han. I juli spurgte Jyllands-Posten DF-formanden, om Messerschmidt var at betragte som hans kronprins - ligesom han selv var for Pia Kjærsgaard.

»Lige præcis den måde det var med Pia Kjærsgaard og jeg, tror jeg ikke, man kan kopiere 1-1. Det var en særlig situation. Vi kørte parløb fra stiftelsen af partiet, og det lå i mange år i kortene, at jeg tog over, hvis Pia Kjærsgaard sagde stop. Næste gang vil man have en lidt mere åben diskussion, når den tid kommer,« sagde Thulesen Dahl ved den lejlighed og tilføjede på daværende tidspunkt, at han forventer at være formand i »rigtig mange år« endnu.

Bekræftelsen af Messerschmidts formandsdrømme og Thulesen Dahls billigelse af selv samme kommer, efter at en endnu ikke udgivet bog har sået tvivl om Messerschmidts opbakning til sin formand.

Ifølge flere medier, der har fået adgang til bogen, som bygger på anonyme kilder, skal Morten Messerschmidt hen over sommeren med støtte fra Dansk Folkepartis stifter og forhenværende formand, Pia Kjærsgaard, angiveligt have planlagt at skubbe Kristian Thulesen Dahl fra magten.

Morten Messerschmidt har over for Politiken kaldt bogens indhold »sniksnak« og »fabulanteri«, mens Pia Kjærsgaard afviser at forholde sig til en bog med anonyme kilder, hun ikke har læst.

Dansk Folkeparti har i månedsvis befundet sig i en vælgermæssig krise. Ved valget i 2019 gik partiet drastisk tilbage og opnåede blot 8,73 prct. af stemmerne, mens de i 2015 endte med en vælgeropbakning på 21,1 pct.

BRANCHENYT
Læs også