Politik

Mogens Jensen vil have »nultolerance« for krænkelser - men Frank Jensens sager nægter han at »blande sig i«

Socialdemokratiets Mogens Jensen har som ligestillingsminister talt for synlige konsekvenser og åbenhed i krænkelsessager. Han vil dog ikke forholde sig til nye krænkelsesanklager mod næstformandskollegaen Frank Jensen.

Her ses Socialdemokratiets top med formand Mette Frederiksen og næstformændene Frank Jensen og Mogens Jensen. Mette Frederiksen har indtil videre afvist at kommentere på de nye sager vedrørende Frank Jensen. Arkivfoto: Kenneth Lysbjerg Koustrup

Det har været småt med reaktioner fra Socialdemokratiet, siden Jyllands-Posten fredag aften kunne fortælle om to nye krænkelsessager vedrørende partiets ene næstformand og overborgmester i København, Frank Jensen.

Lørdag formiddag er det også en ordknap Mogens Jensen, der afviser at forholde sig til den konkrete sag.

Han er udover at være ligestillingsminister også Socialdemokratiets anden næstformand.

»Jeg vil som ligestillingsminister ikke blande mig i konkrete enkeltsager. Mit fokus er, at vi får skabt en kulturændring overalt i samfundet. Det gælder ikke kun i politik og i medierne, men også på de mange arbejdspladser over hele landet, hvor folk bliver udsat for ting, der ikke er i orden,« lyder det i en mail fra Mogens Jensen til Jyllands-Posten.

Der er en tendens til, at der ved chikanesager bliver lavet en mindelig aftale om, at nu taler vi ikke mere om det, og så får man en aftrædelsesordning. Det er med til at gøre det usynligt. Man er nødt til at være åben om, at det foregår, og det skal være synligt, at det har en konsekvens

Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) til TV 2, 17. september

Han henviser derudover til partisekretær Jan Juul Christensen, som så sent som september blev informeret om en af de nye Frank Jensen-sager og var involveret i håndteringen af sagen.

Statsminister Mette Frederiksen henviste i forbindelse med fredagens historie i Jyllands-Posten også til Jan Juul Christensen, som dog afviste at stille op til interview i samme ombæring.

Den ene af de to nyafdækkede sager fandt sted i 2012, hvor Maria Gudme, som dengang var organisationssekretær for S og nu er regionsrådspolitiker for partiet, efter et fagligt arrangement var med blandt andre Frank Jensen på bar.

Her startede episoden med, at han lagde en hånd på hendes lår.

»Ja, så fortsætter hans hånd jo. Den bevæger sig helt op af mit inderlår. Her får jeg det rigtig ubehageligt,« har Gudme fortalt Jyllands-Posten om episoden, som blev stoppet da en anden tilstedeværende hjalp hende væk.

For lidt over en måned siden gav Mogens Jensen flere interviews om håndteringen af sexisme og krænkelser i det danske samfund. Det skete i forlængelse af tv-værten Sofie Lindes beretning om en episode i DR-regi.

Mogens Jensens gjorde det dengang klart, at hans holdning er, at der bør være nultolerance på området. Det fortalte han til Jyllands-Posten, efter han havde haft et møde med en gruppe kvindelige mediefolk.

»Deres fokus var på, at der skal ske kulturændringer derude. Det sker kun, hvis du får lederne derude til at starte en proces, hvor der bliver talt om det og fremlagt en klar nultolerancepolitik på området, og hvor det bliver klargjort for folk, hvordan sådan nogle processer kører, hvis de opstår. Og at man samtidig får foranstaltet, at der er et sted, man kan henvende sig trygt, når man oplever chikane. Den debat skal ikke kun foregå i medierne, men trækkes ud på arbejdspladsen, hvor folk oplever det her. Og så er det derude, der skal handles,« lød det dengang til Jyllands-Posten fra Mogens Jensen.

Det, der står tilbage, er, at nogle kvinder har oplevet, at jeg har overskredet deres grænser. Ansvaret ligger hos mig, og det beklager jeg dybt

Overborgmester Frank Jensen (S)

Til TV 2 sagde han 17. september:

»Der er en tendens til, at der ved chikanesager bliver lavet en mindelig aftale om, at nu taler vi ikke mere om det, og så får man en aftrædelsesordning. Det er med til at gøre det usynligt. Man er nødt til at være åben om, at det foregår, og det skal være synligt, at det har en konsekvens.«

Jyllands-Posten har på skrift spurgt Mogens Jensen om den omtalte nultolerancepolitik også omfatter Frank Jensen, og om der skal være »synlige konsekvenser« for Frank Jensen.

Dette har han dog ikke ønsket at forholde sig til.

Frank Jensen selv har også kun givet skriftlige svar i sagen indtil nu.

Dels til Jyllands-Posten fredag og dels i et Facebook-opslag senere fredag aften.

»Der har været en usund kultur, som jeg også selv har været en del af. De sidste år har vi været igennem en afgørende forandring, som også har gjort, at jeg har taget min egen adfærd op til overvejelse. Jeg har helt åbenlyst begået fejl. Der kan være hændelsesforløb og detaljer, der er oplevet forskelligt, og det er ikke alt, jeg kan genkende. Men det, der står tilbage, er, at nogle kvinder har oplevet, at jeg har overskredet deres grænser. Ansvaret ligger hos mig, og det beklager jeg dybt. Det er selvfølgelig voldsomt ubehageligt for de implicerede at gå igennem, men jeg er også nået til den erkendelse, at hvis vi skal bære en forandring igennem i vores organisationer og partier, skal vi et sted hen, hvor vi helt åbent kan tale om sexisme, magt og uønsket adfærd,« lyder hans svar, som han har afvist at uddybe, til Jyllands-Posten.

Læs også