Politik

Hvor er Mike Pence? Vicepræsidenten har ikke vist sig siden valgnatten

Mike Pence har dog været aktiv på sin Twitter-konto, hvor han senest fredag erklærede sin støtte til præsident Donald Trump.

Mike Pence har ikke vist sig fysisk siden valgnatten. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Hvor er vicepræsident Mike Pence henne?

Det spørgsmål undrer det amerikanske medie NBC News, efter at vicepræsidentens ikke har vist sig fysisk, siden han flankerede Donald Trump i hans tale til amerikanerne på valgnatten, hvor præsidenten utidigt erklærede sig som sejrsherre og i samme ombæring påstod, at der foregik omfattende valgsvindel.

Efter præsidentens tale på valgnatten tog Mike Pence mikrofonen til valgfesten i Det Hvide Hus, hvor han bl.a. erklærede sin tiltro til, at de to vinder valget og desuden bakkede op om præsidentens påstande om valgsvindel.

»Jeg tror virkelig på, som du også gør, at vi er på vej mod sejren, og at vi vil gøre USA storslået igen igen,« lød det fra vicepræsidenten henvendt direkte til Trump.

Mike Pence var dog ikke til stede, da Donald Trump holdt endnu en tale fra presselokalet i Det Hvide Hus torsdag.

Foruden sit fysiske fravær henviser mediet desuden til, at vicepræsidentens kalender de seneste tre dage har været tom, mens der heller ikke er skemalagt aktiviteter i weekenden.

Foruden sin rolle som vicepræsident står Mike Pence også i spidsen for regeringens corona-taskforce. På trods af, at smittetallene i USA de seneste tre dage i træk har slået rekord – med 127.000 nye smittetilfælde det seneste døgn – har han ifølge mediet ikke holdt et officielt møde i rollen som leder siden 20. oktober.

Vicepræsidenten har dog været aktiv på sin Twitter-profil, hvor han senest fredag tweetede følgende til sine 5,6 mio. følgere:

»Jeg står bag præsident Donald Trump. Vi må tælle hver en lovlig stemme,« skrev han med henvisning til, at der i den republikanske lejr og blandt Trump-vælgere hersker en overbevisning om, at en stor mængde gyldige stemmer uretmæssigt tælles med i stemmeoptællingen i landets delstater.

En påstand, der dog ikke er faktuelt underbygget.

Mike Pences fravær står i kontrast til modkandidat Joe Bidens vicepræsidentkandidat, Kamala Harris. Senest i morges dansk tid stod hun placeret bag præsidentkandidat Joe Biden, da han for tredje gang talte til amerikanerne. Hun stod ligeledes bag ham, da han talte på valgnatten og torsdag.

Det amerikanske præsidentvalg har fortsat ikke fundet en vinder. Man afventer lige nu stemmetallene i fire centrale svingstater, hvor særligt Pennsylvania med sine 20 valgmænd kan vise sig at være afgørende for, hvem der indtager Det Ovale Kontor til januar.

Joe Biden har ifølge CNN’s valgdata 253 valgmænd, mens Donald Trump har 213. Begge skal nå de 270 valgmænd for at kunne kåres som sejrsherre.

Læs også
Top job