Serier

Mette Frederiksen beklager forløbet om aflivning af mink

Regeringen vidste ikke, at den manglede lovhjemmel, da den meldte ud, at alle mink i Danmark skal aflives, siger statsministeren.

Corona rammer verden
Statsminister Mette Frederiksen er tirsdag i krydsild under Folketingets spørgetime. Her ses hun i samtale med SF's formand, Pia Olsen Dyhr. Foto: Martin Sylvest

Statsminister Mette Frederiksen følger nu efter fødevareminister Mogens Jensen og beklager, at regeringen med hende selv i spidsen satte gang i aflivning af alle danske mink uden at have det tilstrækkelige lovgrundlag på plads.

»Jeg skal samtidig beklage forløbet omkring spørgsmålet om lovhjemmel over for Folketinget og over for minkavlerne. Det har fødevareministeren også gjort her til morgen,« siger Mette Frederiksen under Folketingets spørgetime.

Der burde have været bedre styr på tingene, erkender hun.

»Selv om der er travlt, siger det sig selv, at det skal være fuldstændig klart, hvad der kræver ny lovgivning. Det har der ikke været, og det vil jeg gerne beklage,« siger hun.

Statsministeriet blev bekendt med den manglende lovhjemmel i weekenden, svarer Mette Frederiksen på et spørgsmål fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

»Det er en beklagelig fejl,« siger hun.

Sagen ændrer dog ikke på, at regeringen fortsat mener, at alle danske mink »desværre« bør aflives, da de udgør en risiko for folkesundheden, fordi de er meget modtagelige over for coronavirus, understreger hun. Myndighedernes bekymring går særligt på, at virusmutationer i mink kan svække en kommende vaccine mod covid-19.

»Jeg vil kraftigt appellere til - i folkesundhedens navn - at man vil fortsætte arbejdet derude (med aflivningerne, red.),« siger Mette Frederiksen.

Jakob Ellemann-Jensen er rystet over sagen og mener ikke, at det er nok med en beklagelse:

»Statsministeren gav en ulovlig ordre. Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at der ikke er ét eneste mennesker, der har gjort opmærksom på, at man skal have lovhjemmel, før man dræber et helt erhverv. Det tror jeg simpelthen ikke på,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Undersøgelse på vej

Beslutningen om at slå alle mink ned er blevet beskrevet som en de facto lukning af minkerhvervet i Danmark. Flere minkfarmere står til at miste deres livsværk.

Regeringen har hjemmel på plads til at kræve aflivninger af minkbesætninger, hvor der er konstateret smitte, samt besætninger i en radius af 7,8 km rundt om en smittet farm.

Men der er altså ikke lovhjemmel til at beordre raske mink uden for disse sikkerhedszoner aflivet.

Fødevareminister Mogens Jensen har tirsdag beklaget sagen. Ligesom statsministeren forklarer han, at han ikke vidste, at regeringen manglede lovhjemmel, da aflivningen af alle mink blev meldt ud onsdag i sidste uge.

»Jeg er ikke på det pressemøde orienteret om, at vi ikke har lovhjemmel. Det bliver jeg først senere på ugen,« sagde han tidligere på dagen til TV 2 News.

I weekenden lød meldingen fra Mogens Jensen i en skriftlig udtalelse til flere medier, at der kun var tale om en »opfordring« til minkavlerne om at aflive besætningerne. Han skrev også, at aflivningen hastede så meget, at man ikke kunne afvente ny lovgivning.

Fødevareministeren har bedt om en intern redegørelse om forløbet.

Flere partier − f.eks. Liberal Alliance og SF − efterlyser dog en uvildig undersøgelse. Også De Radikale vil have svar på, hvem, der vidste hvad, hvornår, men partiet har endnu ikke taget stilling til, om det er nødvendigt med en ekstern undersøgelse, meddelte politisk leder Sofie Carsten Nielsen inden spørgetimen.

På mink-pressemødet i sidste uge sagde statsministeren selv følgende:

»Vi vil som regering gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at den muterede smitte bliver inddæmmet og ikke spreder sig yderligere. Det kræver meget resolut handling: For det første er det nødvendigt at aflive alle mink i Danmark. Det gælder desværre også avlsdyrene.«

BRANCHENYT
Læs også