Serier

DF-formand: Fyr Mogens Jensen

Kristian Thulesen Dahl siger til Jyllands-Posten, at også statsministerens rolle skal undersøges.

Corona rammer verden
DF-formand Kristian Thulesen Dahl (tv) og Morten Messerschmidt kræver begge, at Mogens Jensen stopper som fødevareminister. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Fødevareminister Mogens Jensen skal fyres som følge af håndteringen af sagen om aflivning af samtlige mink i Danmark. Det siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, på vej ind til spørgetimen med statsminister Mette Frederiksen i Folketinget.

»Som minimum må det her medføre, at Mette Frederiksen afskediger Mogens Jensen. Hvilke konsekvenser det må have for hende, må tiden vise, det kommer an på, hvor meget hun har været indblandet i forløbet,« siger Kristian Thulesen Dahl til Jyllands-Posten.

Mogens Jensen beklagede tidligere tirsdag, at regeringen onsdag den 4. november sagde, at samtlige minkbesætninger i Danmark skal slås ned, da der var fundet en muteret coronavirus i nordjyske besætninger.

Og han tog som øverste leder af fødevareministeriet ansvaret for det.

Søndag viste det sig, at regeringen ikke har lovhjemmel til at kræve minkbesætninger i hele landet slået ned.

»Mogens Jensen har gjort det klart, at han har talt usandt. Han har været åben om, at han vidste, at loven ikke blev holdt og alligevel har han fastholdt den praksis,« siger Thulesen Dahl.

Han afviser Mogens Jensens forklaring om, at han personligt ikke var vidende om, at der manglede lovgrundlag til at kræve alle raske mink i Danmark aflivet.

»Mogens Jensen har måske ikke vidst det på pressemødet (onsdag d. 4. november, red), men han siger, at han får besked om det i løbet af ugen. Men der fortsætter han så den ulovlige praksis. Det første man skal gøre, når man bliver opmærksom på det, er at stoppe den ulovlige praksis. Det gør han ikke. Han forsøger at reparere på den ulovlige praksis, og det er fuldstændig utilstedeligt. Det må ikke ske i Danmark. Vi er et retssamfund.«

»Jeg mener som minimum, at Mogens Jensen må tage sit gode tøj og gå og blive afskediget som minister. Han siger, at han har brudt loven med åbne øjne, og det står klart, at han har talt usandt i forløbet,« siger Thulesen Dahl, som også vil have statsministerens rolle undersøgt.

»Hvilken rolle Mette Frederiksen har spillet må undersøges. Det er jo svært at tro, at hun ikke undervejs har været fuldt vidende om det her. Men der må tvivlen komme hende til gode. Så det må vi først undersøge.«

Han får på facebook opbakning fra partiets næstformand, Morten Messerschmidt, der kort skriver:

»Mogens Jensen bør træde tilbage som minister. Nu.«

Også andre politikere har været på banen med kritik af regeringens håndtering af sagen. De Konservatives Rasmus Jarlov har også krævet, at Mogens Jensen trækker sig, mens både SF og De Radikale vil have forløbet undersøg.

I dagens spørgetime i Folketinget har statsminister Mette Frederiksen også beklaget forløbet.

»Jeg skal samtidig beklage forløbet omkring spørgsmålet om lovhjemmel over for Folketinget og over for minkavlerne. Det har fødevareministeren også gjort her til morgen,« siger Mette Frederiksen under Folketingets spørgetime.

BRANCHENYT
Læs også