Serier

Brostrøm forsvarer minkaflivning: »Tænk på det som om, at der i virkeligheden er 23 mio. modtagelige individer«

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm forsvarede fredag udryddelsen af minkavlernes erhverv.

Corona rammer verden
Aflivning af mink har den seneste tid været det helt store diskussionsemne, og myndighederne har fået meget kritik for deres håndtering af sagen. Foto: John Randeris

»Vi har jo... eller har haft den største minkproduktion i verden, så derfor er det en helt særlig risiko.«

Sådan lød det fra Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, da sundhedsmyndighederne holdt pressemøde fredag.

Rettelsen fra har til har haft indrammer essensen af, det minkerhvervet oplever lige nu - at blive udryddet pga. coronakrisen.

Udryddelsen har sendt myndighederne og regeringen ud i et stormvejr, fordi der manglede lovhjemmel til at kræve alle mink i Danmark aflivet.

Til pressemødet, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke kom med lempelser for de restriktionsramte nordjyske kommuner, argumenterede Søren Brostrøm for, at det er nødvendigt at aflive minkene.

Udover de seks mio. mennesker i Danmark, er der 17 mio. andre levende individer - minkene, som ifølge Søren Brostrøm i ekstrem grad er modtagelige over coronasmitte.

»Tænk på det som, at der i virkeligheden er 23 mio. modtagelige individer inden for landets grænser,« sagde han.

Søren Brostrøm sagde i samme forbindelse, at der er en stor og veldokumenteret erhversrisiko for smitte, hvis man arbejder med mink, ligesom man har set en smittespredning fra mink til det omkringliggende samfund:

»Det er ikke tilfældigt, at vi har set et meget højt smittetryk i de nordjyske kommuner.«

Så længe der ikke er en vaccine eller flokimmunitet, er vurderingen ifølge Søren Brostrøm stadig, at det er uforeneligt med myndighedernes epidemikontrol og beskyttelse af folkesundheden i Danmark at have minkavl.

Hele diskussionen omkring mutationer af virussen kommer ifølge direktøren ovenpå den i forvejen ganske betydelige risikovurdering af minkavl.

»Hvis vi fortsat havde minkavl i Danmark, ville vi have forventet os flere varianter af mutationer, hvor nogle af dem ville give anledning til bekymring,« sagde Søren Brostrøm på pressemødet, hvor det også kom frem, at der ikke har været nye tilfælde af smittede med den såkaldte cluster 5-corona siden september.

Fundet af den særlige variant af coronavirussen på minkfarme og også borgere i Nordjylland har været baggrunden for nedlukningen af en stribe af nordjyske kommuner.

Ifølge myndighederne har frygten være, at varianten ville svække virkningen af en kommende vaccine.

BRANCHENYT
Læs også