Politik

Politiet varslede tvangsaflivninger af mink til otte minkavlere uden lovgrundlag

Rigspolitiet blev advaret om manglende lovgrundlag, men begyndte alligevel at ringe minkavlere op på baggrund af regeringens plan om aflivning af alle danske mink.

Artiklens øverste billede
Rigspolitichef Thokild Fogde (til højre) deltog ved det pressemøde 4. november, hvor regeringen og myndighederne første gang orienterede om, at man havde til hensigt at aflive alle landets mink. Arkivfoto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Onsdag er regeringen blevet færdig med den første redegørelse i sagen om manglende lovgrundlag for aflivningen af samtlige danske mink.

Samtidig har fødevareminister Mogens Jensen meldt sin afgang.

Redegørelsen viser, hvordan der gik flere dage fra minkavlerne på først et pressemøde og siden i en mail fik at vide, at alle mink skulle slås ihjel, til myndighederne og regeringen handlede på viden om, at lovgrundlaget ikke var på plads.

Myndighederne kommer og foretager tømning af besætningen alligevel

del af talepapir, som Rigspolitiet havde lavet klar, når man ringede til minkavlere

Rigspolitiet spiller også en rolle i sagen og bliver nævnt adskillige gange i både redegørelsen og den notits, som Justitsministeriet har vedhæftet.

Det står klart, at politiet har begået fejl, ligesom regeringen også har erkendt at have gjort.

Politiet blev aktiveret i sagen for at kontakte minkavlere for at kunne tælle deres besætninger op. Til det arbejde oprettede Rigspolitiet et callcenter og forfattede et såkaldt "actioncard," som skulle bruges som talepapir, når man ringede til minkavlere med raske mink uden for smittezonen.

Formålet var at få minkavlerne til frivilligt at lade myndighederne komme ind på deres gård og tælle mink op. Der var dog også et talepunkt klar, til hvis en minkavler med raske mink nægtede. Det talepunkt får særlig opmærksomhed i både redegørelse og justitsministeriets notits.

»Ved ”NEJ” fra ejer: Det er jeg ked af at høre, men beslutningen er truffet. Manglende medvirken vil derfor betyde, at du ikke får mulighed for at opnå bonussen, og du kan forvente, at myndighederne så kommer og foretager tømning af besætningen alligevel. Jeg vil derfor høre, om dette får dig til at ændre beslutningen?« lyder talepunktet.

Da Rigspolitiet formulerede dette, var man ifølge redegørelsen blevet advaret af Fødevarestyrelsen om, at man var kommet i tvivl om lovgrundlaget.

Alligevel begyndte man fredag d. 6. november at ringe ud til minkavlerne med formuleringen om tvangsaflivning i baghånden, og opringningerne stoppede først søndag d. 8. november, hvor sagen om manglende lovhjemmel var blevet offenligt kendt.

I de tre dage nåede Rigspolitiets callcenter ifølge redegørelsen at ringe til 250 minkavlere uden for smittezonerne. Heraf meldte de otte avlere, at de ville nægte myndighederne adgang til deres ejendomme - og blev altså efterfølgende fortalt, at »myndighederne så kommer og foretager tømning af besætningen alligevel,« hvilket myndighederne ikke havde lovgrundlag til at sige eller handle på.

Det erkender Rigspolitiet nu som en klar fejl.

»Rigspolitiet har oplyst, at i lyset af de oplysninger, der forelå om det manglende lovgrundlag, burde Rigspolitiets actioncard ikke have indeholdt det nævnte afsnit til brug for samtale med eventuelle minkavlere, der ikke ønskede at indgå en aftale om optælling af mink,« lyder det i Justitsministeriets redegørelse, hvor ministeriet bemærker, at man er enig i den vurdering.

I redegørelsen bliver det også slået helt fast, at »formuleringer (under punktet ”Ved NEJ fra ejer”) kunne give minkavlere grund til at antage, at myndighederne kunne gennemtvinge aflivning af deres minkbesætninger.«

I redegørelsen bliver det fortalt, at der, fra politiet stopper opringningerne til minkavlere 8. november, er fire dages radiotavshed fra politiet til de berørte avlere.

Først 12. november griber man igen røret for at få fat på de otte minkavlere, man uden lovgrundlag havde fortalt, man ville gennemtvinge aflivninger hos.

»I den forbindelse har Rigspolitiet beklaget den fejlagtige information, ligesom Rigspolitiet har sikret sig, at de pågældende minkavlere har modtaget brevet af 10. november fra Fødevarestyrelsen og er bekendt med den gældende retstilstand,« lyder det i redegørelsen.

På nuværende tidspunkt er der endnu ikke lovgrundlag til at aflive raske mink uden for smittezoner i Danmark. Mandag aften fik regeringen dog opbakning fra SF, R, Enhedslisten og Alternativet til et lovforslag, der skal få lovhjemlen på plads. Lovforslaget kan dog tidligst vedtages midt i december.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.