Politik

Regeringens nye skattereform får lunken modtagelse af erhvervslivet

Regeringens udspil til en grøn skattereform får både kritik og ros fra landets største erhvervsorganisationer. Især den stigende energiafgift får dog på puklen af erhvervslivet.

Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv. Arkivfoto: Stine Bidstrup.

Der er både plusser og minusser i bogen fra dansk erhvervsliv til regeringens nye skattereform.

Regeringen har mandag formiddag præsenteret sit udspil til en ny, grøn skattereform, der skal være med til at reducere CO2-udledningen med 70 pct. i 2030.

Reformen indeholder afgiftslettelser for virksomhederne for flere milliarder, men også en stigning i energiafgiften, som koster erhvervslivet mere end 700 mio. kr.

Især den stigende energiafgift vækker bekymring hos Dansk Industri, der er landets største erhvervsorganisation.

»Med udspillet lander en meget stor del af regningen hos en lille gruppe af virksomheder, som alle er internationalt konkurrenceudsatte, og som i forvejen er omfattet af EU’s kvotesystem. Det bør man håndtere og finde løsninger på,« siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen i en kommentar.

Regeringen lægger i udspillet op til at forhøje energiafgiften på fossile brændsler for erhverv med 6 kr. pr. gigajoule i perioden 2023-2025. Den samlede regning til erhvervslivet ved at hæve energiafgiften vil i perioden blive på 715 mio. kr., viser udspillet.

Omvendt er der også store afgiftslempelser på vej, der skal sikre, at det bliver mere attraktivt at investere i at omlægge produktionen i en mere grøn retning.

Samlet vil regeringen i perioden 2021-2025 indføre afgiftslempelser for samlet 5,25 mia. kr.

Fraregner man de stigende energiafgifter på 715 mio. kr. i samme periode, betyder det, at den samlede nettokompensation til erhvervslivet vil blive på 4,5 mia. kr. Det skaber glæde hos Dansk Industri.

»Det er et positivt og vigtigt signal, at regeringen fokuserer på investeringer og udvikling af grønne løsninger som den helt centrale vej til den grønne omstilling,« siger Lars Sandahl Sørensen.

Hos Dansk Erhverv er man ligeledes stærkt kritisk over for den stigende energiafgift, mens lempelser til investeringer bliver mødt med kyshånd.

»En grøn skattereform er et centralt element i forhold til, hvordan vi når 70 pct.-målet. Vi er enige med regeringen i, at der først skal skabes incitamenter for virksomhederne til at investere i grønne løsninger. Dernæst skal der indføres højere afgifter, der skal være med til at sikre, at virksomhederne og danskerne indretter sig mere grønt,« siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, i en kommentar.

»Vi kan dog ikke bakke op om regeringens forslag om en højere energiafgift. Den grønne skattereform bør i stedet adressere CO2, for det er jo det, som vi vil have mindre af,« tilføjer Brian Mikkelsen.

Hos SMV Danmark, der repræsenterer landets små og mellemstore virksomheder, er man langt mere kritisk i sit syn på regeringens udspil, som Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMV Danmark, tildeler »dumpekarakter«.

»Energiafgiften er ikke i tilstrækkelig grad målrettet mod at reducere CO2-udslippet. Grundlæggende skal man beskatte det, man vil have mindre af. Vil vi have mindre CO2-udledning, skal vi beskatte CO2. Den chance forpasser regeringen til trods for, at den med klimaaftalen i juni lovede, at den ville komme med en CO2-afgift,« siger hun i en kommentar.

BRANCHENYT
Læs også