Udgifter til konsulenter på nyt system til ejendomsvurderinger stikker af
Styrelsen har har brugt langt over en halv milliard kroner på at hyre konsulentbistand til nyt it-system. Eksperter kalder beløbet ufatteligt og en skandale.
Mens skattevæsenet er under pres for at få de nye ejendomsvurderinger på plads, er udgifterne til konsulentbistand eskaleret.
Det viser en opgørelse fra Udviklings- og Forenklingsstyrelsen, som Finans har fået aktindsigt i.
Styrelsen står bag udviklingen af det it-system, der skal spytte nye ejendomsvurderinger ud til danskerne, men systemet har været hårdt ramt af forsinkelser og budgetskred, og Rigsrevisionen forbereder nu en undersøgelse af forløbet.
Opgørelsen viser, at styrelsen frem til november 2020 har brugt over 576 mio. kr. på eksterne konsulenter i forbindelse med udviklingen af det nye it-system, og at udgifterne er accelereret i 2020.
To eksperter, professor på IT-Universitetet Søren Lauesen og ekstern lektor Erik Frøkjær på Københavns Universitet, kalder beløbet »ufatteligt« og »en skandale«.
Søren Lauesen hæfter sig ved, at man for de samme penge kunne lønne over 500 årsværk.
»Det viser, at de slet ikke har styr på udviklingen. De henter flere og flere konsulenter ind, fordi de tror, at problemet bliver løst, men konsulenterne kan jo ikke hoppe til månen,« siger Søren Lauesen, der mener, at det kun forværrer situationen, jo flere folk der kommer ind over projektet.
Erik Frøkjær er enig:
»Der skal nytænkning til, og den opstår ikke ved, at man hyrer hundredvis af nye folk uden skattefaglig indsigt. De risikerer at grave grøften endnu dybere.«
2020 har med afstand været det hidtil dyreste konsulentår, og styrelsen forventer et tilsvarende niveau i 2021.
Udviklings- og Forenklingsstyrelsen oplyser i et skriftligt svar, at hovedparten af konsulenterne indgår i systemudviklingsarbejdet som et »supplement til interne medarbejdere«, så systemet kan blive færdigt hurtigst muligt.
Systemet er blevet forsinket flere gange, og i september måtte regeringen erkende, at de første vurderinger tidligst kan sendes ud i løbet af 2021.
Skatteminister Morten Bødskov har ingen kommentarer.