Serier

Coronapressemøde: Nu er Danmark klar med vaccineplan

Torsdag aften har sundhedsminister Magnus Heunicke indkaldt til pressemøde. Det vigtigste punkt er afsløringen af vaccinestrategi.

Corona rammer verden
Arkivfoto: Emil Agerskov

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19.

Indtil torsdag har der dog ikke været en klart fremlagt plan for, hvem der egentlig skal vaccineres først, og hvem der må vente på, at de forskellige vaccineproducenter får fremstillet nok doser til alle.

Den helt nye plan for området blev præsenteret på et pressemøde torsdag aften af sundhedsminister Magnus Heunicke og repræsentanter fra sundhedsmyndighederne.

»De målgrupper, vi vil prioritere først, er personer med øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved smitte med covid-19, og så er det frontpersonale i sundheds- og ældreplejen,« opsummerede Heunicke første del af strategien.

Læs mere om vaccineplanen direkte fra Sundhedsstyrelsen her.

Han fortalte også, at man arbejder med forskellige scenarier for, hvornår man modtager de første vacciner. Det mest optimistiske scenarie er, at man allerede får en leverance i slutningen af december - men dette er altså blot ét muligt scenarie.

»Jeg vil glæde mig til at få de første vacciner leveret før jul, hvis det kan ske. Hvis vi i stedet kommer længere ind i 2021, så vil vi være endnu mere klar,« supplerede Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm på pressemødet.

Brostrøm opsummerede også de tre fokuspunkter, myndighederne har for vaccineplanen:

  1. Hvordan får vi nedbragt sygdommen og forebygget død mest muligt?
  2. Hvordan bevarer vi kontrollen med epidemien?
  3. Hvordan beskytter vi samfundskritiske funktioner?

»De peger alle entydigt på ældre borgere, yngre med kroniske sygdomme og målgruppen af frontpersonale,« lød det fra Brostrøm.

Det er Lægemiddelstyrelsen, som i Danmark sørger for at give den endelige godkendelse for, om vacciner kan betragtes som sikre nok til at blive givet til danskerne. Det blev forsikret på pressemødet, at styrelsen vil føre en åben proces om alle godkendelser.

Styrelsens direktør Thomas Senderovitz forsikrede torsdag om, at der er mange øjne på alle vaccinekandidater - også kritiske øjne.

»Jeg opfatter det her som lægemiddelforskningens svar på månelandingen,« sagde han om den rekordhurtige proces, der har ført til, at mange vaccinekandidater allerede nu nærmer sig en færdiggørelse.

»Jeg har aldrig set så mange virksomheder, forskere og investeringer sat i spil. Det betyder, at man har kunnet udvikle så mange vacciner til målstregen på kort tid. Jeg har aldrig set noget lignende.«

Senderovitz forsikrede om en kritisk sans i godkendelsesprocessen:

»Jeg vil have hardcore facts. Indtil da venter jeg med at fejre noget som helst.«

Pressemødet omhandlede også den generelle udvikling med corona her til lands. En af konklusionerne fra Magnus Heunicke var her, at man er bekymret for et højt smitteniveau i hovedstaden og omegn. I København og de 16 omkringliggende kommuner er incidenstallet i gennemsnit 242. Landsgennemsnittet er 144, oplyste Heunicke.

Incidenstallet beskriver antal nysmittede pr. 100.000 indbyggere om ugen i en kommune.

Deltagere på pressemødet torsdag aften:

  • Sundhedsminister, Magnus Heunicke
  • Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm
  • Direktør i Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz
  • Afdelingschef i Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause
BRANCHENYT
Læs også