Serier

»Virussen opstod ikke i Wuhan«: Nu forsøger Kina at ændre coronaens historie

Kinesiske forskere hævder, at der skete menneske til menneske-overførsel af virussen, før den kom til Wuhan og Kina.

Corona rammer verden
Indbyggere i Wuhan omfavner hinanden efter den første genåbning af millionbyen i april 2020. Wuhan blev i månedsvis lukket ned for ind- og udrejse for at dæmme op for smitten. Foto: Hector Retamal/AFP Indgangen til fisk- og skaldyrsmarkedet Huanan i Wuhan, hvor de første registrerede coronatilfælde kan spores tilbage til. Foto: Aly Song/Reuters

WHO har netop igangsat en undersøgelse af, hvordan coronapandemien begyndte. Organisationen har i den forbindelse meddelt, at søgningen begynder i den kinesiske storby Wuhan, hvor den nye virus SARS-CoV-2 først blev identificeret.

Men kineserne rører på sig i forhold til dén fortælling. Både kinesiske statsmedier og forskere forsøger at overbevise verden om, at virussen kan være opstået andre steder end i Wuhan.

Et hold forskere fra Det Kinesiske Videnskabsakademi i Beijing hævder, at virussen formentlig opstod i Indien allerede i sommeren 2019, og at virussen allerede havde spredt sig gennem menneske til menneske-overførsel, før den nåede Wuhan.

»Vi estimerer, baseret på antallet af mutationer i SARS-CoV-2, at den tidligste overførsel mellem mennesker kan være sket i juli eller august 2019,« lyder det bl.a. fra de kinesiske forskere.

Rapporten har forskerne sendt ind til det anerkendte tidsskrift The Lancet, men er dog ikke optaget eller fagfællebedømt endnu.

Den tidligere chefepidemiolog Zeng Guang, der ikke står som medforfatter på rapporten, er ifølge den kinesiske engelsksprogede People's Daily enig og udtaler, at den nye coronavirus »ikke har sin oprindelse i Wuhan«.

Den britiske virolog Jonathan Stoye siger til avisen The Guardian, at han ikke giver meget for den kinesiske forklaring om, at virussen har cirkuleret uden for Kina, før den blev opdaget i Wuhan.

»De første registrerede tilfælde var i Kina. Derfor forbliver det mest sandsynligt, at virussen har sin oprindelse i Kina,« siger han og påpeger, at de forlydender om tidligere covid-19-tilfælde i 2019 formentlig kan forklares med reagerende antistoffer fra personer med antistoffer mod andre typer af coronavira.

Også WHO fortsætter sit arbejde med at finde kilden til pandemien med udgangspunkt i Kina og Wuhan.

»Jeg mener, at det ville være højst spekulativt for os at sige, at sygdommen ikke udspringer i Kina. Det er klart ud fra et folkesundhedsmæssigt synspunkt, at man begynder sine undersøgelser, hvor de første tilfælde i mennesker opstod,« sagde WHO's Mike Ryan, som leder det globale kriseberedskab, på et pressemøde tidligere på ugen.

De første tilfælde af sygdommen covid-19 blev registreret af de kinesiske myndigheder i december 2019 blandt personer med tilknytning til et fiskemarked i Wuhan.

Ifølge de officelle tal har antallet af smittede i Kina været på et lavt niveau siden foråret.

BRANCHENYT
Læs også