Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Heunicke advarer allerede om næste skridt

Nye restriktioner kommer til at følge 17 hovedstadskommuner med ind i det nye år - men allerede inden da, kan der ske nyt, lød det på et pressemøde tirsdag.

Corona rammer verden
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Fra den kommende mandag bliver der indført nye restriktioner i København og omegn for at nedbringe smitten, som i dette område lige nu er landets højeste og har været det i nogle uger.

Tiltagene omfatter blandt andet nye restriktioner i skoler og for detailhandlen og de skal vare frem til 2. januar - allerede før den dato kan der dog komme nye restriktioner i både København og andre steder.

Det gjorde både sundhedsminister Magnus Heunicke og repræsentanterne fra sundhedsmyndighederne klart på et pressemøde tirsdag eftermiddag.

Restriktioner og indgreb

Ekstra test af unge og andre: Alle unge mellem 15-25 år i de 17 kommuner opfordres til at lade sig teste - der sættes ekstra kapacitet ind til det. Man håber at have testet 200.000 unge inden jul.

Isolation: Det bliver gratis at få forplejning under et isolationsophold med hjælp fra det offentlige, hvis der er behov for det som smittet.

Detailhandel: Anbefalinger om hvor meget plads, der skal være pr. handlende skærpes. Der indføres krav om ensretning af færdslen i store centre. Dette tiltag bliver landsdækkende.

Skoler og uddannelse: Tiltag for at begrænse kontakt mellem elever fra forskellige klassetrin. Undervisnign med flere klassetrin forbydes. Musik og idrætstimer aflyses på voksen- og ungdomsuddannelser aflyses.

Arbejdspladser: Opfordring om hjemmearbejde skærpes. Alle arbejdspladser opfordres kraftigt til at lade medarbejdere blive hjemme. Offentlige arbejdspladser skal undersøge, om noget arbejde skal udskydes til efter nytår.

Fritidsaktiviteter for børn: Børn og unges fritidsaktiviteter i de 17 kommuner underlægges et forsamlingsloft på 10 personer.

Du kan læse uddybende om alle tiltag via Sundhedsministeriet her.

Heunicke blev blandt andet spurgt direkte til risikoen for nye restriktioner før jul.

»Det er ikke noget, vi planlægger, men som jeg har sagt på alle andre pressemøder: Vi er nødt til at reservere muligheden for skrappere tiltag. Indtil videre er Danmark sluppet utroligt heldigt fra de værste konsekvenser i forhold til overdødelighed og helt hårde restriktioner, men jeg kan ikke give en garanti for, at vi helt undgår det fremover,« sagde Heunicke på pressemødet.

Det blev på pressemødet understreget, at årsagen til, at man ikke allerede nu varsler mulige nye tiltag, er at sundhedsmyndighederne maksimalt kan se 14 dage frem, når man vurderer smitteudviklingen.

»Jeg ved, at spørgsmålet om juleaften betyder meget for mange. Alle familier venter på at kunne planlægge præcist for juleaften og juledagene. Men i forhold til Sundhedsstyrelsens viden kommer det for tidligt til at sige nu. Men vi vil hurtigst muligt i næste uge drøfte med partierne og og også få indstillinger fra myndighederne,« udtalte Heunicke.

Han forklarede også, at det er efter direkte indstilling fra sundehdsmyndighederne, at man ikke allerede strammer endnu mere, end det bliver tilfældet fra mandag:

»Pakken, der træder i kraft nu, vi vil følge nøje, og det kan vi gøre netop på grund af en øget testindsats. Men vi vil ikke tøve med nye tiltag.«

Tidligere på dagen blev det gjort klart, at de drøftelser med Folketingets partier, som Heunicke nævnte, ikke kommer til at blive med deltagelse af lutter tilfredse og velvillige partier.

Det fik Heunicke personligt at vide på et samråd blot få timer før tirsdagens pressemøde. Her gjorde blandt andet Venstre og Dansk Folkeparti det helt klart, at man mener, at regeringen på ingen måde inddrager eller lytter nok til Folketinget.

»Jeg ved ikke, om vi vil deltage i de møder. Vi har måske vigtigere ting at lave end at blive holdt for nar,« lød det for eksempel fra DF's Liselott Blixt.

På samrådet udtalte Magnus Heunicke omvendt, at han har en anden opfattelse af møderne og inddragelsen af Folketinget.

BRANCHENYT
Læs også