Politik

Statsminister Mette Frederiksen holder pressemøde om coronasituationen kl. 18. Følg det her på Finans.dk.

Styrelse: Pressemøde om mink var en ordre

Det var ifølge regeringen ikke en ordre, da statsministeren sagde, at alle mink skulle slås ned. Det var imidlertid sådan, det blev forstået i Miljøstyrelsen.

Justitsminister Nick Hækkerup mener ikke, at det var en ordre, da statsminister Mette Frederiksen sagde, at »alle mink skal aflives«. Miljøstyrelsen opfattede det dog som en ordre. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn

I minksagen forsvarer regeringen sig for tiden med, at det ikke var en ordre, da statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde den 4. november meddelte, at »alle mink skal aflives«.

I folketingssalen har justitsminister Nick Hækkerup sagt, at det er »forkert at omtale udtalelserne på pressemødet som en ordre«, ligesom han har afvist, at der på pressemøder kan udstedes forskrifter, som »befolkningen eller myndighederne har at rette sig efter«.

Den forklaring undergraves nu af dokumenter, som Jyllands-Posten har fået udleveret via aktindsigt hos regeringens eget embedsværk.

Jeg har kun gået i skole i 10 år, men det behøver man ikke engang for at kunne se, at det var en ordre.

Minkavler Torben Jensen

I en afgørelse fra den 6. november – to dage efter pressemødet – skrev Miljøstyrelsen direkte, at alle mink i Danmark er »beordret aflivet«. Det blev gentaget ord for ord dagen efter i endnu en afgørelse, der gav dispensation til at nedgrave døde mink i jyske skove.

Kristian Lauta, juraprofessor ved Københavns Universitet, er ikke i tvivl.

»Det har været kommunikeret som en ordre og er blevet opfattet som en ordre. Selv for myndighederne stod det tilsyneladende klart, at det var en ordre,« siger han og betegner regeringens argumenter som »undvigetaktik«:

»De prøver at åbne et juridisk-teknisk spor, som skal få sagen til at lyde mindre farlig, og som synes at handle om at friholde regeringstoppen, hvis det skulle ske, at det ender i en kommission eller retten.«

De Radikale kalder regeringens ageren for »pinlig« og »provokerende«.

»Der er ikke et eneste menneske i det her land – ud over måske enkelte jurister i ministeriet – der ikke har opfattet det som en ordre,« siger Jens Rohde (R), formand for det folketingsudvalg, der er ved at tilrettelægge en undersøgelse af minksagen.

Det har ikke været muligt at få et interview med Nick Hækkerup. Hans ministerium henviser til en gammel udtalelse, hvor Hækkerup konstaterer, at »det er simpelthen ikke rigtigt«, at regeringen »har givet en ulovlig ordre«. Begrundelsen er, at udtalelser på et pressemøde ikke kan udgøre »en befaling eller et pålæg til borgerne, f.eks. minkavlerne«.

Minkavler Torben Jensen er vred over juristeriet:

»Jeg har kun gået i skole i 10 år, men det behøver man ikke engang for at kunne se, at det var en ordre.«

BRANCHENYT
Læs også