Politik

Finansloven for 2021 er på plads

Regeringen og resten af rød blok samt Alternativet er enige om en finanslov for 2021.

»Vi ønsker med denne finanslov at bruge den svære situation til at tænke grønt og samtidig bevare et stærkt velfærdssamfund,« understreger Nicolai Wammen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Der er landet en finanslov for 2021, der skal få Danmark igennem den svære coronasituation. Det siger finansminister Nicolai Wammen på et pressemøde.

Aftalen er indgået mellem regeringen, Enhedslisten, SF, Alternativet og Radikale Venstre.

»Vi ønsker med denne finanslov at bruge den svære situation til at tænke grønt og samtidig bevare et stærkt velfærdssamfund,« understreger Nicolai Wammen.

Wammen erkendte på pressemødet, at det har kostet mange mia. at finansiere danskernes corona-hjælpepakker.

»Men da krisen ramte til marts, var fokus på at undgå ledighed. Og de offentlige midler holdt hånden under 250.000 danske job. Det har været en investering i at få Danmark bedst gennem krisen,« understregede Nicolai Wammen.

SF's gruppeformand Jacob Mark er meget tilfreds med den nye finanslov.

»Den største naturpakke i nyere tid. Minimumsnormeringer før tid. Oprensning af store giftgrunde. Gratis psykologhjælp til unge. Retsikkerhedspakke til mennesker med handicap. Styrkelse af uddannelserne. Midler til ældrepleje. En fantastisk finanslov, skriver han på Twitter.

Partiformand for SF, Pia Olsen Dyhr, hæfter sig blandt andet ved, at to store mærkesager bliver til virkelighed.

»Vi går i gang med at rense op i de store generationsforureninger. Vi giver unge under 25 ret til gratis psykologhjælp. Vigtigt i en tid, hvor alt for mange unge slås med angst og depression,« siger hun.

I aftalen er der afsat 901 millioner kroner, som skal bruges på at skrotte besparelser i DR. Besparelserne i DR stammer fra 2018, hvor den daværende regering bestående af Venstre, Konservative og Liberal Alliance, fik gennemført, at DR skulle spare 20 procent fra 2019 til 2023.

De cirka 900 millioner kroner, som finanslovsaftalen for 2021 indeholder, skal annullere besparelserne fra 2022 og frem.

På det politisk følsomme område omkring kvoteflygtninge, så garanterer Radikales politiske leder Sofie Carsten Nielsen, at regeringen vil lukke 500 kvoteflygtninge ind i landet. Og Pernille Skipper, Enhedslisten, pointerede på pressemødet søndag, at pengene var fundet. Wammen var mindre konkret og rundede af ved at sige, at der først træffes en konkret beslutning til sommer.

Torsten Gejl, politisk ordfører for Alternativet, hæfter sig ved, at partiet er med i årets finanslovsaftale. Og at det angiveligt er den grønneste finansloveaftale nogensinde.

»Et af vores fingeraftryk er en stor pulje til grønt iværksætteri på ungdomsuddannelserne,« fremhæver Torsdag Gejl.

Udadtil kan det se ud som om, at det har været relativt udramatisk at lande årets finanslov. Og Wammen bekræftede hændelsesforløbet på pressemødet.

»Vi har stået i en ekstraordinær situation pga. coronaen. Men partierne har stået sammen. Og der har været en accept af, at der ikke er så mange penge til nye projekter, men at fokus skal være på bl.a. den grønne omstilling. Desuden giver for eksempel pengene til boligjobordningen tusinder af nye arbejdspladser,« fremhævede finansministeren.

Et af de punkter der røg ud af finansloven, var Enhedslistens ønske om at få etableret bedre dagpengevilkår for de ledighedsberørte.

Fra blå blok lyder mindre glade toner for finansloven fra De Konservatives Søren Pape. Ihvertfald når det gælder prioriteringen af ældreområdet.

»Så kom “velfærdsaftalen”. Jeg må forstå at flere penge = velfærd. Havde gamle Else fået det bedre af, at der stod tre om hende i stedet for to? Nej vel. Ledelse og god kultur samt at omsorg er det vigtigste. Det skal først på plads før man bruger flere penge,« siger han.

En række delaftaler

Med den endelige finanslovsaftale bliver der sagt punktum for forhandlingerne, men alt i aftalen er ikke nyt. I perioden op til den endelige aftale i dag er der blevet vedtaget delaftaler på en række områder.

Lørdag præsenterede regeringen og de ovennævnte partier en delaftale om udgifter til velfærdsområdet i perioden 2021-2024.

Den rummer blandt andet 1,9 millarder kroner til ældreområdet, 1,7 milliarder til ungdomsuddannelserne og en række udgifter til børneområdet - blandt andet fremrykkes minimumsnormeringer i dagsinstitutioner til 2024 i stedet for 2025. Du kan læse mere om indholdet i velfærdsaftalen her.

Fredag blev der indgået to aftaler på det grønne område. I den ene gives der i perioden 2021 til 2024 888 millioner kroner til en natur- og biodiversitetspakke, der blandt andet skal bruges til at etablere flere nye naturnationalparker og mere urørt skov. Bag den aftale, som du kan læse mere om her, står foruden regeringen Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Også fredag indgik de samme partier, dog uden Alternativet, en grøn vejtransportaftale.

I den er partierne enige om at sigte efter 1 million grønne biler på vejene i 2030. Aftalen sikrer imidlertid kun finansiering og konkrete tiltag, som skønnes at øge antallet af nul- og lavemissionsbiler til 775.000 i 2030. Derudover er partierne enige om,at der i EU-regi skal arbejdes på en plan for at udfase nye benzin- og dieselbiler. Læs mere om aftalen om grøn vejtransport her.

Læs også