Politik

Regeringen forhandler om ny hjælpepakke til lukkede restauranter

Regeringen er parat til at ændre vilkårene for lønkompensation, så restauranter fortsat kan holde åbent for takeaway og sende overtallige medarbejdere hjem med støtte fra staten.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har indkaldt til forhandlinger om hjælp til restauranter. Arkivfoto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har indkaldt arbejdsmarkedets parter til forhandlinger om en forbedret ordning om lønkompensation til de restauranter, der fra onsdag er blevet pålagt at lukke ned frem til den 3. januar.

Det oplyser ministeren til Ritzau, efter at flere restauratører har udtrykt frustration over den eksisterende ordning. Selv om restauranterne har fået lov til at holde åbent for takeaway, vil de i givet fald blive afskåret fra at sende overtallige medarbejdere hjem med lønkompensation.

Hvis de derimod lukkede helt ned, kunne de sende alle medarbejdere hjem med støtte fra staten.

»Det giver slet ingen mening, at vi skal straffes for at forsøge at skabe omsætning og dermed hjælpe leverandører med omsætning, men også med at redde arbejdspladser og holde gang i dele af vores virksomhed,« lød det eksempelvis tirsdag fra Piet Klein, direktør i Restaurant Flammen.

Men efter to dages tavshed om hjælpepakker til coronaramte erhverv imødekommer regeringen nu restauranterne ved at forsøge at udvide ordningen, så de ikke længere skal vælge mellem lønkompensation og takeaway.

»Jeg har et håb og en forventning om, at vi inden for meget få timer kan nå til enighed med arbejdsmarkedets parter om, hvordan vi bedst muligt både kompenserer, men også gør det muligt for restauratører at blive ved med at sælge takeaway,« sagde Peter Hummelgaard, kort inden forhandlingerne gik i gang.

Hos restauranternes brancheorganisation, Horesta, er politisk direktør Kirsten Munch Andersen tilfreds med, at politikerne nu har sat sig til forhandlingsbordet for at finde en løsning. Det var på tide, lyder det.

»Det lader til, at politikerne har lyttet til, at det haster. Det er i dag, reglerne træder i kraft og i givet fald i dag, at man skal stoppe sin takeaway-forretning, hvis man skal have gavn af den lønkompensationsmodel, der er nu,« siger hun og fortsætter:

»Det giver kun mening i forhold til at få minimeret de udgifter, der er, at virksomhederne kan få lov at tjene de penge og drive den forretning, der nu engang er mulig. Det er alle til gavn, og jeg forventer bestemt, at de når frem til en god løsning, der kan sikre, at de virksomheder, der tilbyder takeaway kan få lønkompensation.«

Kirsten Munch Andersen opfordrer i øvrigt Erhvervsministeriet og erhvervsminister Simon Kollerup til at gå samme vej som Peter Hummelgaard og komme i gang med at forhandle. Hun ser gerne, at der bliver taget stilling til, hvordan andre virksomheder, der også er ramt af restriktioner, men som ikke er tvunget til at lukke ned, er stillet.

»Det er brug for, at der lige så hurtigt bliver indkaldt til forhandlinger om, hvordan hjælpepakkerne skal skrues sammen. Nu får vi justeret på en af de største udfordringer, men der er stadig andre udfordringer i forhold til f.eks. de faste udgifter. Det er stadig ikke klart, hvorledes man kan blive kompenseret,« siger Kirsten Munch Andersen.

Både politikere fra oppositionen og flere erhvervspolitiske interesseorganisationer har efterlyst bedre hjælpepakker, efter at regeringen mandag lukkede ned for bl.a. barer, restauranter, caféer og biografer i 38 kommuner fra og med onsdag.

Finans har i to dage forsøgt at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup, hvilket fortsat ikke er lykkedes.

BRANCHENYT
Læs også