Politik

Helt ny slags kommission skal afdække minksagen

Et helt nyt værktøj skal tages i brug, når regeringens beslutning om at aflive alle danske mink, skal granskes. Arbejdet skal gå hurtigt.

Foto: Casper Dalhoff

Samtlige partier i Folketinget blev torsdag enige om, hvordan man vil granske sagen om aflivning af alle mink i Danmark.

Løsningen bliver en helt ny undersøgelsesform, der kaldes en granskningskommission.

Kommissionen kommer til at have en dommer som formand, og der vil kunne afhøres vidner under vidneansvar.

»Granskningskommissionen er et nyt instrument, som bygger på de samme principper om retssikkerhed for dem, der skal afhøres. Den bygger på et princip om effektivitet. Den vil sige, at den arbejder hurtigere, end den almindelige undersøgelseskommission,« siger Jens Rohde om aftalen til Ritzau.

Hastigheden er nærmere bestemt ved, at en granskningskommissionen skal afslutte arbejdet inden for 12 måneder.

Rohde og resten af De Radikale var fra start fortalere for det nye instrument, mens blå blok i første omgang talte om en decideret undersøgelseskommission. SF og Enhedslisten var imens fortalere for en advokatundersøgelse. Men nu er alle altså nået til enighed.

»Så der flertal for en hurtigtarbejdende undersøgelseskommission, der skal granske regeringens lovbrud. Afgørende at det bliver med en dommer for bordenden og afhøringer under vidneansvar. Vi skal have det hele belyst, så vi kan få genskabt tilliden til vores retssamfund,« lyder det i en kommentar på Twitter fra Venstres Sophie Løhde.

Konkret skal der etableres et nyt udvalg i Folketinget, Granskningsudvalget, som kan foretage undersøgelser. Ikke bare i minksagen, men i alle fremtidige skandalesager, der påkalder sig kritisk opmærksomhed i offentligheden eller Folketinget.

Udvalget skal bestå af mindst et medlem fra alle Folketingets partier, men skal repræsentere mandatfordelingen i Folketinget, fremgår det af aftalen.

Modsat de eksisterende undersøgelseskommissioner, skal granskningskommissioner ikke referere til justitsministeren, men til Folketinget.

Selvom der nu er enighed om den nye kommission, er det endnu ikke på plads, præcist hvordan den kommer til at gå til opgaven med at opklare hændelsesforløbet i minksagen.

Det bliver således først i næste uge, at partiernes repræsentanter skal finde ud af, hvilke spørgsmål man vil have svar på i første omgang.

BRANCHENYT
Læs også