Serier

Regeringen forbereder sig nu på hårdt brexit

Regeringen har fredag forhøjet det såkaldte brexit-beredskab i tilfælde af, at forhandlingerne mellem EU og Storbritannien ender med et sammenbrud.

Brexit - britisk farvel til EU
Storbritanniens premierminister Boris Johnson og EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen ses her under et brexit-møde tidligere på ugen i Bruxelles. Arkivfoto: Olivier Hoslet. / POOL / AFP.

Regeringen forbereder nu de danske eksportvirksomheder på, at brexit-forhandlinger mellem Storbritannien og EU kan ende med et sammenbrud, der vil resultere i et såkaldt hårdt brexit.

Det har udenrigsminister Jeppe Kofod fredag oplyst på et pressemøde i Udenrigsministeriet.

»Selvom vi stadig håber på en aftale, er de danske myndigheder i dag gået i forhøjet brexit-beredskab,« siger udenrigsministeren.

På pressemødet deltager udenrigsminister Jeppe Kofod, fiskeriminister Rasmus Prehn, skatteminister Morten Bødskov og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Det forhøjede beredskab betyder, at der nu bliver igangsat yderligere koordineret samarbejde mellem de danske myndigheder, der skal håndtere et hårdt brexit. Samtidig opfordrer regeringen danske virksomheder, borgere med bånd til Storbritannien og herboende briter om at forberede sig på, hvad et hårdt brexit vil få af betydning for dem.

Bl.a. bør virksomheder, der handler med Storbritannien, registrere sig på virk.dk. Hvis der ikke falder en aftale på plads mellem EU og Storbritannien inden nytår, vil regeringen den 28. december forhøje brexit-beredskabet til det højeste niveau.

Storbritannien forlod EU i januar, men foreløbig er handlen fortsat på uændrede vilkår i en overgangsperiode.

Overgangsaftalen udløber den 31. december. Hvis der ikke er indgået en aftale mellem EU og Storbritannien inden da, vil briterne forlade EU i et såkaldt hårdt brexit. Det vil betyde, at Storbritannien vil rejse toldmure, som vil ramme dansk erhvervsliv hårdt.

Og det scenarie er bestemt ikke urealistisk.

Ifølge det britiske medie The Guardian orienterede EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen fredag EU-landenes ledere om, at forhandlingerne hænger i en tynd tråd.

Storbritannien hører til blandt Danmarks største eksportmarkeder, og ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod er 70.000 danske arbejdspladser knyttet til eksporten til Storbritannien.

Alene fødevareklyngen, som er en paraplybetegnelse for landbruget og de danske fødevareproducenter, eksporterer årligt varer for omkring 12 mia. kr.

Ifølge modelberegninger foretaget af landbrugets interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer, kan et hårdt brexit på sigt udradere op mod 75 pct. af fødevareindustriens eksport til Storbritannien.

BRANCHENYT
Læs også