Serier

Mette Frederiksen: Fra 1. juledag vil Danmark reelt være lukket ned

Regeringen fremlægger en række nye coronarestriktioner.

Corona rammer verden
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Statsminister Mette Frederiksen. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

»Situationen omkring corona udvikler sig, og den er desværre meget alvorlig,« siger Mette Frederiksen på et pressemøde.

Rettelse
Af en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at også fysioterapeuter skal holde lukket. Det er ikke korrekt, da klinikker for fysioterapi er en del af sundhedsvæsenet. Jyllands-Posten beklager fejlen.
Her fremlægger hun nye restriktioner, efter de to første ugers tid af december har bragt smitten højt op.

»Vi gør det vi gør i dag, fordi en epidemi der løber ud af kontrol vil have flere og alvorligere konsekvenser for samfundet end dem vi må tåle ved at lukke ned nu,« siger Mette Frederiksen.

»Fra 1. juledag og frem til den 3. januar vil Danmark reelt være lukket ned,« siger statsministeren.

»Vi er nu gået i risikoniveau 4 i hele landet. Det er det næsthøjeste niveau,« siger Mette Frederiksen.

»Sundhedsvæsenet er under pres. Indlæggelsestallet for i dag er alarmerende højt. Det betyder, at det personale, vi er så afhængige af, skal løbe endnu hurtigere,« siger Mette Frederiksenog tilføjer, at sygemeldingerne med covid-19 blandt sundhedspersonale rundt omkring i landet også er stigende.

Fra den 17. december lukker alle storcentre. Liberale erhverv som frisører, tatovører mm. lukkes ned fra den 21. december. Detailhandlen, med undtagelse af fødevarebutikker, supermarkeder og apoteker, lukker julenat - det vil sige fra klokken 00.01 den 25. december.

Derudover sendes skoleelever fra 0. til 4. klasse hjem fra mandag den 21. december, hvilket betyder at alle skoleelever i landet nu bliver hjemsendt. Det gælder også elever på landets efterskoler og højskoler.

»Vi ved godt, at julehandlen til dels vil blive flyttet over i de butikker, der har åbent frem til jul. Det gør det endnu vigtigere, at butikkerne overholder retningslinjerne, og at man kun handler en person fra hver familie,« siger Mette Frederiksen.

Alle restriktioner, der meldes ud i dag, gælder i hele landet og løber til den 3. januar 2021.

»Generelt gælder myndighedernes anbefalinger om at vi kun samles 10 personer i private hjem og i det hele taget kun har en omgangskreds på 10. Men det her er ikke en opfordring til at samles 10 personer,« siger Mette Frederiksen.

Hun siger, at myndighederne forventer, at januar og februar bliver de værste måneder i hele pandemien.

I dag var der 3.692 nye registrerede smittetilfælde, 54 nye indlæggelser og 14 dødsfald. Lige nu er i alt 493 patienter indlagt med covid-19, herunder 68 på intensivafdelinger og 40 patienter i respirator.

Dermed er det samlede antal indlæggelser på landsplan steget med 12,3 procent fra den 15. december til den 16. december.

»Smitten stiger i hele Danmark, og vi ved, at den trækker en hale af nye indlæggelser med sig. Vi kommer til at overskride det højeste antal indlagte, vi havde i foråret,« siger sundhedsminister Magnus Heunicke på pressemødet.

Henrik Ullum fra Statens Serum Institut siger, at de unge fortsat dominerer i smittespredningen, men at Statens Serum Institut lige nu ser en »markant spredning af smitte ud i alle geografiske områder og i alle aldersgrupper«.

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, siger, at sundhedsvæsnet er under pres.

»Sundhedsvæsnet er presset. Vi ser indlæggelsestallet stige. Vi ser et stigende sygefravær blandt sundhedsepersonalet. Vi vil forvente at se et stigende indlæggelsestal i de kommende uger. Derfor er vi nødt til at prioritere i sygehusvæsenet, så vi kan tage os af de mest kritiske patienter. Det betyder, at nogle vil få udskudt deres behandling,« siger Søren Brostrøm ved pressemødet.

Flere eksperter har de seneste dage peget på, at det kunne være en god idé at skride ind overfor danskernes rejser på tværs af landet i løbet af juleferien og i perioden op til. Særligt har eksperter advaret mod den spredning af smitte, der kan tranporteres med rejsende fra hovedstadsområdet, der lige nu er den hårdest ramte del af landet.

Det er ikke en del af de nye restriktioner fra regeringen at lægge bånd på bevægelsesfriheden.

På et spørgsmål fra TV 2 på pressemødet om, hvorvidt restriktioner på indenrigsrejser har været et tema på møderne mellem regeringen og myndighederne i de forløbne dage, svarer direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, at det har det ikke.

Læs også
Top job