Serier

Statsminister Mette Frederiksen holder pressemøde om coronasituationen kl. 18. Følg det her på Finans.dk.

USA vil vaccinere millioner inden nytår

USA har godkendt to vacciner mod covid-19, men et mål om 20 mio. vaccinerede i år bliver svært at nå.

Corona rammer verden
USA's kommende præsident, Joe Biden, blev vaccineret mod covid-19 mandag i hjemstaten Delaware. Millioner amerikanere ventes vaccineret de kommende dage. Foto: Alex Edelman/AFP

Vaccination på direkte tv er blevet et noget overraskende seerhit blandt amerikanerne i dagene op mod jul.

Både USA’s kommende præsident, Joe Biden, og landets nuværende vicepræsident, Mike Pence, har rullet ærmet op og taget det lille stik foran tv-kameraernes nysgerrige linser.

Det har vakt kritik, at en stribe republikanske kongresmedlemmer, der tidligere har slået epidemien hen som et mediedrevet fupnummer, alligevel har skyndt sig at få vaccinen, men det medvirker alt sammen til at øge opmærksomheden om – og accepten af – vaccinationsprogrammet, vurderer iagttagere.

De amerikanske myndigheder har godkendt to vacciner – en fra Pfizer og BioNTech, og en fra Moderna – og efter en lidt snublende start, hvor en række stater havde fået færre doser end forventet, er vaccinationerne nu godt i gang.

Pressede hospitaler

Over 115.000 personer er indlagt med covid-19 på USA’s hospitaler en fordobling siden midten af november.

Da to tidligere bølger toppede i april og juli, var der ca. 60.000 indlagte med virussen.

Mindst hvert ottende amerikanske hospital har ikke længere nogen videre kapacitet på intensivafdelingerne.

Kilde: New York Times, USA Today

Ifølge en opgørelse fra nyhedskanalen CNN er mindst 600.000 amerikanere blevet vaccineret ind til videre, og yderligere over fire mio. doser af vaccinerne er sendt ud til landets 50 stater.

Der skal da også markant gang i injektionerne de kommende dage, hvis et mål på 20 mio. vaccinerede ved årets udgang skal være realistisk – noget, en del kommentatorer tvivler på.

Omstridt fortrinsret

Forrest i vaccinekøen står sundhedspersonale, som er i kontakt med covid-19-patienter, og beboere på plejehjem, der er særligt truede af epidemien. Ifølge amerikanske medier er der alene i disse to grupper ca. 23 mio. personer.

Der lurer adskillige minefelter forude for det enorme vaccinationsprogram, bl.a. når det bestemmes, hvilke grupper skal have fortrinsret i det videre forløb.

»Sundhedsmyndighederne skal prioritere mellem konkurrerende grupper, herunder ældre mennesker, lærere og minoritetsgrupper, der er særlig hårdt ramt af covid-19,« skriver dagbladet Wall Street Journal.

De nye vacciner kommer som kaldet på et tidspunkt, hvor epidemien har nået nye højder i USA, og landets hospitaler melder om spidsbelastning op mod jul.

Over 18 mio. amerikanere er indtil videre testet positive for virussen – det højeste antal i noget land – og flere end 320.000 er døde med sygdommen.

BRANCHENYT
Læs også