Serier

Overblik: Her er de nye restriktioner

Vi må være færre sammen, og vi skal holde større afstand i supermarkederne.

Corona rammer verden
Der skal nu holdes mindst to meters afstand, når man er på indkøb. Men kravet gælder også alle andre steder i samfundet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

De seneste skridt for at dæmme op for coronavirus i nu flere alvorlige varianter kom tirsdag eftermiddag, da regeringen indførte nye restriktioner.

En mere smitsom britisk variant (b117) af coronavirus har i Danmark et kontakttal på 1,5 og er derfor i kraftig stigning, mens den ”gamle” udgave af coronavirus står i stampe med et kontakttal på 1,0. Men den britiske variant ventes i løbet af godt en måned at blive dem dominerende variant i Danmark, oplyste sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

Målet er at bremse den britiske variant, som nu er så spredt, at den ikke kan stoppes. Den kan måske forskinkes, mens flere bliver vaccineret.

Her er de nye restriktioner:

1

Så mange må vi samles

Vi skal se færre mennesker, så risikoen for at smitte andre bliver mindre. Derfor sænkes forsamlingsforbuddet. Hidtil har man måttet samles 10 personer i det offentlige rum, men med de nye restriktioner er tallet halveret, så vi nu kun må samles fem personer.

Ifølge Danmarks Idrætsforbund (DIF) betyder nedsættelsen af forsamlingsforbuddet, at foreningsidrætten i Danmark reelt er lukket ned. I forvejen var indendørs idræt lukket ned i forbindelse med de hidtidige restriktioner, men i en del fodboldklubber har man fortsat trænet udendørs i grupper af maksimalt ti personer.

Den mulighed forsvinder nu, lyder det fra DIF.

2

Hold afstand i supermarkedet

Mens der i den første restriktion er tale om en halvering (fra 10 til 5), så skal vi fordoble, når vi er ude i samfundet. Hidtil har vi skulle holde en meters afstand ved f.eks. mælkekøleren og i kasselinjen. Nu skal vi i stedet holde to meters afstand, når vi er på indkøb. Men det er ikke kun i supermarkederne kravet gælder.

»I skal også holde to meters afstand, når I går tur i skoven og på en sti,« sagde statsminister Mette Frederiksen.

Ud over disse to krav og forbud kom der en stribe råd og henstillinger til befolkningen på pressemødet.

3

Sport uden tilskuere

Den professionelle sport får lov til at fortsætte med at afvikle kampe. Hidtil har det været muligt med op til 500 personer samlet, så der kunne være tilskuere til stede. Men den undtagelse fra forsamlingsforbuddet forsvinder nu, så der kan ikke længere komme tilskuere til de professionelle ligaer i fodbold, håndbold eller ishockey.

Her er myndighedernes øvrige meldinger

1

Se maksimalt fem personer i hjemmet

Mette Frederiksen opfordrede til, at man også overholder forsamlingsforbuddet i private hjem, men pointerede dog, at hvis man er mere end fem i husstanden, så man gerne se hinanden allesammen.

2

Aflys aftaler og bliv hjemme

Se færrest muligt og meget gerne færre end de fem, som er loftet i forsamlingsforbuddet. Og så skal man blive hjemme, meget gerne arbejde hjemmefra og aflys alle de aftaler, man har.

3

Institutioner er åbne

Sundhedsmyndighederne vurderer, at daginstitutionerne stadig kan holde åbent. Det er af afgørende betydning at holde dem åbent for, at virksomheder og myndigheder kan fortsætte deres arbejde.

4

Øget risikoniveau

Smitteudviklingen gør, at Danmark har øget risikoniveauet fra fire til fem, som er det højeste niveau, vi har. Det betyder, at »udbredt samfundssmitte og risiko for at behandlingskapaciteten på sygehusene overstiges.«

5

Frederiksen varslede forlængelse

Mette Frederiksen kaldte forsamlingsforbuddet for en af de mest indgribende restriktioner, der kan indføres. Det gælder sammen med det nye afstandkrav ligesom tidligere skærpelser af restriktionerne frem til den 17. januar.

Men hun varslede, at det ikke var usandsynligt, at alle restriktioner vil blive forlænget.

Læs også
Top job