Politik

Minkavlere kan få udbetalt penge - måske allerede i kommende uge

Fødevareminister Rasmus Prehn oplyser desuden, at parterne i næste uge skal forhandle om en erstatningsaftale.

Minkavlerne kan måske allerede i næste uge få udbetalt løn for en del af aflivningen. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Landets minkløse minkavlere kan måske allerede i næste uge se frem til at få første del af den erstatning, som Folketingets partier har stillet branchen i udsigt, efter at regeringen tilbage den 4. november besluttede, at alle minkbesætninger i landet skulle slås ned for at begrænse spredningen af den frygtede såkaldte Cluster 5-mutation af coronavirus.

Det fortæller fødevareminister Rasmus Prehn til Avisen Danmark.

»Acontobeløb for aflønningen for at have slået minkene ned kan vi udbetale i løbet af januar. Og forhåbentlig allerede i næste uge,« fortæller Prehn til mediet.

Ministeren henviser til, at minkavlerne i forbindelse med den omdiskuterede ordre fra regeringen, der viste sig ikke at have lovhjemmel, b.la. fik løn for at slå dyrene ihjel. Avlerne kunne desuden optjene en såkaldt tempobonus for at klare arbejdet inden en bestemt skæringsdato, mens de også kunne få penge for minkenes skind.

Sagen kort

Den 4. november 2020 beordrede regeringen alle mink i Danmark aflivet.
Det viste sig efterfølgende, at regeringen ikke havde lovgivningen på plads, og sagen endte med at koste fødevareminister Mogens Jensen jobbet.
Siden har regeringen sikret sig et flertal bag en lov, der også forbyder minkavl i Danmark gennem hele 2021, og det samme flertal har aftalt, at avlerne skal stilles som ved ekspropriation.
Nu forhandler regeringen om rammerne for erstatningen til minkavlerne, men forhandlingerne har været bremset af, at EU-Kommissionen skal give grønt lys først.


I december vedtog et flertal i Folketinget en lov, der bagudrettet lovliggjorde minkinstruksen, og hvori der også er indskrevet, at minkavlerne kan få erstatning. Rammerne for selve erstatningen er dog endnu ikke klarlagt.

Erhvervsministeriet har vurderet, at regningen for at lukke og slukke erhvervet vil løbe op i mellem 9,5-13,5 mia. kr. i 2020 og 2021. Ministeriet har dog betonet, at det økonomiske skøn er forbundet med stor usikkerhed.

Siden regeringen traf beslutning om at slå minkbesætningerne ned i landet, har minkavlerne ventet utålmodigt på at modtage erstatning.

Det er Folketinget, der gennem en politisk aftale skal sætte de specifikke rammer for erstatningskravene, men forhandlingerne er bl.a. blevet trukket i langdrag af, at EU-kommissionen har skulle godkende de danske kompensationsplaner.

Overfor mediet bekræfter Rasmus Prehn, at man i den kommende uge vil genoptage forhandlingerne om en politisk aftale, der kan bane vej for erstatninger til minkbranchen.

BRANCHENYT
Læs også